Radno Vreme

Ponedeljak - Petak
9:00 - 20:00
Subota
9:00 - 15:00

Gde se nalazimo?

Bulevar Evrope 23
(ugao Bulevara Evrope i Romanijske)
I sprat/galerija 21000 Novi Sad Srbija

Aritmologija

Aritmolog je specijalista kardiologije, koji je usko specijalizovan za poremećaje ritma srca, tj. aritmije.

 

Aritmija se u Interviti Novi Sad tretira vrlo pažljivo. Lekar internista kardiolog Novi Sad će vas, ukoliko otkrije da bolujete od poremećaja srčanog ritma, uputiti na našeg aritmologa – dr Stefana Andrića.

 

On preuzima dalja ispitivanja i lečenje. Važno je napomenuti da Intervita ordinacija koristi interdisciplinarni pristup u lečenju, što znači da o vašem toku lečenja odlučuje tim lekara različitih specijalnosti. Ovaj način rada osigurava veliku preciznost u dijagnostikovanju i maksimalnu efikasnost u lečenju i prevenciji daljeg razvoja bolesti. Više o drugim specijalističkim pregledima pogledajte na stranicama: 

Aritmije se mogu javiti u raznoraznim oblicima, ali je najvažnija njihova podela na:

 • benigne, tj. bezopasne i
 • maligne, tj. opasne i često životno ugrožavajuće

Postoji i podela u odnosu na to gde nastaju aritmije, pa tako imamo:

 • atrijalne, koje nastaju u pretkomorama
 • komorske, koje nastaju u komorama

Zašto i kako nastaju aritmije?

Aritmije nastaju kada se pojavi poremećaj u sprovodnom sistemu srca, najčešće zbog kardiomiopatija, zatim zbog povišenog pritiska, ožiljaka na srcu, problema sa štitnom žlezdom, a mogu biti i urođene.

Koji su simptomi aritmija?

Najčešći simptomi koji se javljaju ukoliko osoba ima poremećaj ritma srca jesu osećaji:

 • treperenje u grudima
 • lupanje srca, ubrzan rad srca  (tahikardija)
 • usporen rad srca (bradikardija)
 • bol u grudima
 • nedostatak vazduha

Pored ovih, još se mogu javiti i sledeći simptomi:

 • uznemirenost
 • umor
 • vrtoglavica
 • znojenje
 • padanje u nesvest

Kada se javiti lekaru?

S obzirom da neke od aritmija mogu ugrožavati život, ukoliko imate nekoliko od gorenavedenih simptoma – neophodno je da se javite lekaru specijalisti kardiologije, koji će vas uputiti aritmologu.

Kako se dijagnostikuju poremećaji ritma srca?

Neki poremećaji ritma se lako dijagnostikuju uz pomoć običnog EKG -a, dok je za neke potrebno praćenje tokom 24 časa, ili uz pomoć holter EKG, odnosno praćenje EKG-a tokom 24 sata.

 

Ovo je najprecizniji način da se pronađu poremećaji ritma jer nam holter omogućava praćenje EKG-a tokom 24 časa, tako da ni najmanji poremećaj ritma ne ostaje nezabeležen.

 

Dijagnostika aritmija u Interviti – sve na jednom mestu

Pored holtera srca, u našoj ordinaciji su vam na raspolaganju svi dijagnostički testovi i pregledi značajni za dijagnozu srčanih bolesti. Ultrazvuk srca je postao uobičajen deo kardioloških pregleda, a naš ultrazvučni centar je opremljen najsavremenijim aparatima i omogućava sva snimanja koja se trenutno rade u svetu. Od ultrazvuk abdomena, štitne žlezde, dojki do dopler ultrasonografije i vaskularne punkcije.  
Za proveru krvnog pritiska, tu je holter pritiska 24h. Među uslugama je i test opterećenja Novi Sad, kao i poseban ICG pregled, koji je najbolje oruđe za proveru efikasnosti dosadašnje terapije i “krojenje” nove individualne terapije za svakog pacijenta pojedinačno. 

 

Lečenje aritmije

Aritmolog je taj koji određuje optimalnu terapiju poremećaja ritma.

 

U nekim slučajevima lečenje nije neophodno. Nekad su lekovi prvi izbor, i to lekovi iz grupe anitiaritmika i antikoagulantni.

 

U najtežim slučajevima, pacijent se upućuje na ugradnju ili pacemaker-a ili defibrilatora.

Prevencija aritmije

Iako urođene poremećaje ritma ne možemo da sprečimo, stečene i te kako možemo. Najznačajniji vidovi prevencije su:

 • zdrava ishrana
 • fizička aktivnost
 • izbegavanje pušenja
 • izbegavanje stresnih situacija
 • smanjen unos kofeina

Zašto ordinacija Intervita?

Zato što smo jedna od retkih ordinacija u Novom Sadu i Srbiji, koja u svom lekarskom timu ima i aritmologa. Njegov glas je vrlo važan i u lečenju ostalih kardioloških pacijenata, onih koji ne boluju od aritmija.

 

Intervita u lečenju koristi interdisciplinarni i potpuno indvidualizovan pristup pacijentu. To znači da se tim lekara različitih specijalnosti sastaje dva puta nedeljno i odlučuje o daljem toku ispitivanja, ukoliko su potrebna, i lečenju pacijenata.

 

Veoma smo upućeni na personalizovano, individualno lečenje i postavljanje terapije. Zbog toga smo u našu ponudu uvrstili i neka vrlo retka testiranja, koja nam pomažu da proverimo efikasnost određenih lekova (ICG test, npr.)

 

Pored svega toga, važno je napomenuti da ordinacija Intervita, više nego bilo koja druga ordinacija insistira na prevenciji. S tim u vezi, kod nas možete dobiti poseban plan ishrane, savete hrono nutricioniste, uraditi test intolerancije na hranu, posavetovati se sa psihijatrom, pulmologom i drugim lekarima raznih, ali kardiologiji srodnih oblasti.

 

Aritmolog u Interviti Novi Sad je pravo rešenje za pacijente koji pate od aritmija. Zakažite kardiološki pregled kod nas, proverite svoje zdravlje, prevenirajte potencijalne bolesti i skratite put do tačne dijagnoze i izlečenja.