Radno Vreme

Ponedeljak - Petak
9:00 - 20:00
Subota
9:00 - 15:00

Gde se nalazimo?

Bulevar Evrope 23
(ugao Bulevara Evrope i Romanijske)
I sprat/galerija 21000 Novi Sad Srbija

Psihijatrija

Psihijatar u Interviti Novi Sad zauzima važno mesto u lekarskom timu. Pregled psihijatra je samo jedna od usluga, a naš psihijatar je pored dijagnostike i lečenja mentalnih poremećaja i ponašanja, uključen i u lečenje određenih kardiovaskularnih bolesnika, kao i u programe prevencije koronarnih i drugih bolesti.

Dakle, osim samostalno, psihijatar u našoj ordinaciji radi i kao podrška u lečenju osoba sa zdravstvenim problemima koja nisu primarno psihičke prirode. Interdisciplinarni lekarski tim Intervita ordinacije čine kardiolozi Novi Sad, aritmolog, endokrinolozi Novi Sad, gastroenterolog, nefrolog, pulmolog, neurolog Novi Sad, i drugi. Svi zajedno rešavaju kompleksna stanja različitih pacijenata,  što podrazumeva zajednički rad na dijagnostikovanju, osmišljavanju plana lečenja i prevenciji. 

 

Cena psihijatrijskog pregleda u našoj ordinaciji iznosi 5.000 RSD, dok je kontrola 4.000 dinara

Šta je psihijatrija?

Psihijatrija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom, lečenjem i prevencijom mentalnih, emocionalnih poremećaja i poremećajima ponašanja. Psihijatar je doktor medicine, usko specijalizovan za održavanje mentalnog zdravlja pojedinca.

Psihijatrijski pregled

Pregled psihijatra se sastoji isključivo od razgovora, pri kom lekar psihijatar vrši procenu mentalnih i emocionalnih funkcija. Psihijatrijski pregled vrše isključivo dobro obučeni psihijatri koji su upućeni u sve dijagnostičke kriterijume DSM-5 -a.

Znaci i simptomi koji upućuju da je potreban pregled psihijatra?

Simptomi koji upućuju da nam je potreban psihijatrijski pregled mogu da nastanu naglo, npr. napadi panike, ili postepeno, npr. depresija. Znaci psihijatrijskih problema su načešće:

 • psihološki – osećaj tuge, beznadežnosti, stalnog straha, anksioznosti, napetosti, nedostatak koncentracije, uznemiravajuće misli, nemir
 • telesni simptomi – stezanje u grudima, osećaj lupanja srca, suva usta, probavne smetnje, vrtoglavica, glavobolja, nesanica
 • Specifične faze u životu u kojima ljudi osećaju psihički pritisak ili psihičke probleme (adolescencija, traume, menopauza simptomi, trudnoća, postporođajni period i sl.)

Kontrola psihijatra?

Kontrola psihijatra se radi u zavisnosti od terapije. Naime, različitim lekovima je potrebno različito vreme kako bi delovali, tako da se kontrole mogu raditi na mesečnom nivou dok se pacijent ne stabilizuje, a kod stabilnih pacijenata kontrole se vrše na 3 ili 6 meseci.

Koje bolesti ili stanja zahtevaju brigu psihijatra?

Najčešće su to depresija, zatim anksiozni poremećaji, bolesti zavisnosti koje se javljaju iz nekog drugog poremećaja, poremećaji ishrane i spavanja, demencije itd. 

Dijagnoza mentalnih poremaćaja i stanja?

Dijagnostika se vrši isključivo na osnovu razgovora sa pacijentima. Ukoliko je neophodno, lekar može da traži psihološko testiranje koje još dublje razjašnjava probleme pacijenta i omogućava pravilnu dijagnozu.

Psihijatar u Interviti Novi Sad

psihijatar Svetlana Bjelogrdić

U Interviti Novi Sad radi psihijatar dr Svetlana Bjelogrlić. Završila je srednju medicinsku školu „7. april“ i Medicinski fakultet u Novom Sadu. Specijalizirala je neuropsihijatriju 1995. godine, a subspecijalista iz sudske psihijatrije postala je 2003. godine. Zaposlena je na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine, na Odeljenju za bolesti zavisnosti.

Šta je depresija – simptomi i lečenje

Depresija je neprijatan, onesposobljavajuć i istrajan sindrom koji obuhvata širok spektar raspoloženja, ponašanja i drugih simptoma kao što su anksioznost, nesposobnost za uživanje, loše spavanje. Ovakvi simptomi često mogu da prođu neopaženo, naročito kod osoba koje uspevaju da potisnu, ili negiraju svoju tugu: 

 • raspoloženje kod depresivnog sindroma ima svoje karakteristike
 • postoje dnevne promene raspoloženja – osoba je često lošije raspoložena uveče
 • anksioznost i nemir su izraženi
 • nedostatak interesovanja i gubitak sposobnosti za uživanjem mogu biti naročito onesposobljavajući, jer pacijent gubi interesovanja za svoje uobičajene aktivnosti i hobije
 • gubitak energije – depresivni pacijenti često prepisuju nekom fizičkom oboljenju što otežava samo postavljanje dijagnoze 
 • loša koncentracija i loše pamćenje takođe su česti kod depresivnih pacijenata

Depresivna razmišljanja:

 • misli koje se tiču sadašnjosti – depresivne osobe imaju poteškoće u sagledavanju pozitivne strane svakodnevnih događaja
 • misli koje se tiču budućnosti – osobe očekuju najgore, i nemaju veru u to da im se može desiti nešto lepo ili prijatno. Takođe mogu da izgube volju za životom.
 • misli koje se tiču prošlosti – ovakve misli su često u vidu bezrazložne krivice, ili samooptuživanja

Zašto je važno lečenje depresije?

Depresija je veoma onesposobljavajuć sindrom, koji utiče kako na osobu koja boluje, tako i na osobe oko nje. Pravilna klinička dijagnoza je ključna, i česta je upotreba psiholoških testova kako bi se utvrdio tačan tip depresije i time omogućila ciljana terapija.

 

Lekovi koji se koriste kod depresije su antidepresivi i anksiolitici, po potrebi se mogu upotrebljavati i antipsihotici.

Anksiozni poremećaji - vrste i lečenje

Normalna anksioznost je odgovor na preteće situacije i nju prate fiziološki fizički događaji, na primer znatno povećanje srčane frekvence, krvnog pritiska, i napetosti mišića. Takođe se mogu javiti i podrhtavanja, otežano disanje, čestog mokrenja i dijareje.

 

Abnormalna anksioznost je sličan odgovor na preteće situacije, ali je sam fiziološki odgovor nesrazmeran veličini pretnje. Na primer, kod agorafobije osobe osećaju anksioznost pri samoj pomisli o izlasku napolje.

Podela anksioznih poremećaja

Anksiozni poremećaji se dele na:

 • generalizovani anksiozni poremećaj
 • panični poremećaj
 • fobije

Generalizovani anksiozni poremećaj

Ovu vrstu poremećaja karakteriše stalno osećanje anksioznosti, uznemirenosti, pacijent je u stalnom stanju napetosti. Česti su problemi sa slabom koncentracijom, i sa ponavljanim onesposobljavajućim mislima.

 

Telesni simptomi su ono što pacijenta natera da se javi lekaru, to su problemi sa varenjem, otežano disanje, osećaj lupanja ili preskakanja srca, zatim podrhtavanje, bolovi i napetost u mišićima.

 

Osobe koje pate od generalizovanog poremećaja jako često imaju problem sa spavanjem, tj imaju poteškoće da zaspe, a kada zaspe često se bude. 

Panični poremećaj

Panični poremećaj karakterišu ponavljani napadi panike koji se javljaju u određenim situacijama.

 

Napad panike karakteriše nagla pojava anksioznosti koja se povećava do teškog stepena, a pacijenti strahuju od nekog katastofalnog događaja, kao na primer da će doživeti srčani udar.

 

Simptomi napada panike su:

 • intenzivno lupanje srca
 • otežano disanje
 • smetnje u grudnom košu
 • drhtavica
 • preznojavanje
 • rumenilo
 • mučnina
 • intenzivan strah

Fobije

Fobije su slične generalizovanom anksioznom poremećaju, ali imaju 3 karakteristike koje ih razlikuju od generalizovanog anksioznog poremećaja:

 • anksioznost se javlja samo u određenim situacijama
 • pacijenti izbegavaju te situacije
 • anticipatorna anksioznost se javlja kada pacijent iščekuje određenu situaciju

Fobije se mogu podeliti na jednostavne fobije, fobije od društva i agorafobiju (fobiju od otvorenog prostora).

Lečenje anksioznih poremećaja

Lečenje anskioznog poremećaja je kompleksno i zahteva rad i sa psihijatrom, i sa psihologom. Lekovi izbora su antidepresivi i anksiolitici koji olakšavaju sam osećaj anksioznosti i smiruju simpatički nervni sistem što olakšava fizičke simptome.

 

Psiholog je neophodan jer uči pacijenta kako da se izbori sa mislima i situacijama koje dovode do pojave anksioznosti ili paničnog napada. 

Fizička aktivnost u lečenju anksioznih poremećaja je preporučljiva i može biti od velike pomoći u lečenju i izlečenju. U ordinaciji Intervita na raspolaganju vam je i medicinski fitnes, sa stručnim osobljem koje vas vodi kroz program treninga i detaljno prati vaš napredak. 

Zašto Intervita Novi Sad?

Ukoliko vam treba pouzdan i iskusan psihijatar u Novom Sadu, Intervita je pravo mesto. Ne samo zbog stručnosti i iskustva, koje je nesumnjivo, već i zbog toga što mentalni poremećaji i stanja zahtevaju i promenu načina života – pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, redovan san…

 

U tom smislu je ordinacija Intervita nezamenljiva, jer mi lečenju pristupamo interdisciplinarno (grupa lekara, među kojima  i nutricionisti, kao i hrono nutricionisti učestvuju u lečenju pojedinca) sa velikim fokusom na prevenciju.

 

Pregled psihijatra u Interviti Novi Sad možete zakazati na brojeve 062526526 i 0213827050 svakim danom osim nedelje.