Radno Vreme

Ponedeljak - Petak
9:00 - 20:00
Subota
9:00 - 15:00

Gde se nalazimo?

Bulevar Evrope 23
(ugao Bulevara Evrope i Romanijske)
I sprat/galerija 21000 Novi Sad Srbija

Nutricionista Novi Sad

Nutricionista u Interviti Novi Sad ima jednu od ključnih uloga i interdisciplinarnom timu za lečenje kardioloških i endokrinoloških pacijenata.

 

Pored terapijske i preventivne uloge u lečenju već razvijenih bolesti, nutricionista u našoj ordinaciji pruža usluge i samostalno  – za one koji žele da smanje ili povećaju telesnu masu, promene stil života i ishranu i na taj način preventivno deluju na nastanak mnogih bolesti uzrokovanih nezdravim načinom života.

Ako tražite ceo paket – privatni kardiolog Novi Sad, najbolji endokrinolog Novi Sad, nutricionista i medicinski fitnes, plus sve dijagnostičke metode, testovi i merenja – mi smo mesto za vas! 

Nutricionizam je nauka o ishrani. Spada u domen prirodnih nauka i izučava odnos između čoveka i hrane (hranljivih materija) i svih implikacija koje proizolaze iz tog odnosa. Rezultat uticaja ishrane na čoveka reflektuje se na sve aspekte života, od kojih je primarni zdravstveni. Nutricionizam se temelji na osnovnim principima hemije i biohemije, biologije i mikrobiologije, anatomije, fiziologije i genetike.

Šta je nutricionista?

Nutricionista proučava nutricionizam, odnosno hranu i njen uticaj na čoveka. Promovišući zdrav način ishrane on leči i prevenira nastanak bolesti. Nutricionista osmišljava individualne planove ishrane u zavisnosti od potreba i zdravstvenog stanja pacijenta.

Plan ishrane se razlikuje za svakog pojedinca, a mnogobrojni testovi u nutricionizmu pomažu nutricionisti da na najefikasniji način napravi odgovarajući plan ishrane za svakog pojedinca.

Centar za gojaznost u Interviti Novi Sad

Razlika između samostanih nutricionista koji su preplavili tržište i usluge koju u ovom domenu pruža ordinacija Intervita, ogledaju su
ponajpre u kvalitetu same usluge, sveobuhvatnom pristupu i efikasnosti terapije. U našoj ordinaciji nutricionisti imaju pristup svim

dijagnostičkim metodama i mogućnost zajedničkog rada sa lekarima specijalistima. Na taj način je osigurano da pacijent koji, primera radi, želi da smrša određeni broj kilograma, to postiže uz nadzor najstručnijeg tima.

 

Uz potpuno individualizovan pristup pacijentu, sve rezultira zdravim mršavljenjem, s fokusom na prevenciju bolesti i, posledično, na duži i kvalitetniji život pacijenta.

 

Nutricionizam je okosnica naše ordinacije i mi njene principe obilato koristimo u lečenju kardioloških i endokrinolopkih pacijenata. 

 

Imamo preko 10 hiljada zadovoljnih pacijenata i veliko iskustvo u ovoj oblasti.

 

Dokazali smo da je ishrana jedan od ključnih faktora u sprečavanju i lečenju različitih bolesti i stanja, a zbog odličnih rezultata i

želje da pružimo vrhunsku uslugu, osnovali smo i poseban centar unutar naše ordinacije – Centar za gojaznost i poremećaje metabolizma.

 

Pored nutricioniste, u timu koji učestvuje u dijagnostikovanju, planu lečenja ili unapređenju zdravstvenog stanja pacijenta,

učestvuju i lekari specijalisti – kardiolog Novi Sad, endokrinolog Novi Sad, pulmolog, nefrolog Novi Sad onkolog Novi Sad, neurolog Novi Sad, gastroenterolog, psihijatar Novi Sad, fizioterapeuti i treneri. 

 

Menopauza i andropauza su životne faze u kojima postoji veliki rizik od razvoja kardioloških i endokrinoloških oboljenja. Mi ovoj temi pristupamo sa velikom pažnjom i jedni smo od retkih koji je na potpuno bezbedan način primenjuju terapiju bioidentičnim hormonima u menopauzi, andropauzi i drugim stanjima. I tada je nutricionista vrlo revnosno uključen u proces lečenja i otklanjanja simptoma.  

 

Dakle, u Interviti, pacijenti imaju sve na jednom mestu – počevši od neophodnih dijagnostičkih testova (ultrazvuk srca, ultrazvuk svih organa (priprema za ultrazvuk abdomena), test opterećenja Novi Sad, holter pritiska, holter EKG Novi Sad, ICG pregled i dr.), preko plana ishrane do plana vežbanja i stručnog praćenja napretka.

Pregled nutricioniste cena u Interviti

Prvi korak u promeni načina ishrane jeste obavljanje nutricionističkog pregleda pri kojem zastupamo individualni pristup svakom klijentu. 

 

Nutricionistički pregled u našoj ordinaciji podrazumeva:

 

 • detaljan uvid u sastav vašeg tela (merenjem na In Body vagi),
 • izradu jelovnika, odnosno plan ishrane, koji je u skladu sa vašim potrebama, navikama i zdravstvenim profilom 
 • mesečno praćenje napretka

Mesečna praćenja koja sprovodimo pomažu i nama i vama. Nama daju uvid u rezultate i usmeravaju nas na dalje promene u pristupu, a vama su često psihički podsticaj da nastavite sa promenom navika.

 

Prvi korak u promeni načina ishrane jeste doneti odluku. Kada ste odlučili, sledeći korak je znati kako. Mnogo je dijeta danas i ljudi

su sa pravom zbunjeni, ali je zato važno kome ćete dati svoje poverenje.

 

Mi smo organizovali nekoliko usluga u jednu, kako bismo vam pružili najprecizniju dijagnostiku i najefikasniji plan lečenja. Tako, osnovni metabolički pregled u Interviti košta 15.000 dinara i on obuhvata:

 • Merenje sastava tela,
 • pregled interniste kardiologa ili endokrinologa;
 • izrada jelovnika;
 • Blic kontrola kod nutricioniste sa merenjem sastava tela nakon 2 nedelje;
 • Kontrola kod interniste i nutricioniste na kraju meseca.
Ukoliko želite samo pregled nutricioniste cena je 7.000 dinara, dok su kontrole 3 hiljade. Cene ostalih usluga pogledajte na stranici CENOVNIK

 

Plan ishrane u Interviti

Plan ishrane u našoj klinici pažljivo pravi nutricionista. Potpuno je individualan, tako da je pregled pacijenta obavezan, pre same izrade plana ishrane.

U Interviti pacijenti dobijaju mesečni plan jelovnika, koji uključuje i recepture kao i potpunu podršku od strane nutricioniste.

 

Prvu kontorlu nutricionista će vam zakazati za dve nedelje, a kasnije na mesec dana, do očekivanog rezultata. 

Nutricionizam (pravilna ishrana) u prevenciji i lečenju bolesti

Promena načina ishrane, odnosno odgovarajuća zdrava ishrana, između ostalog utiče na:

 • Niži holesterol, krvni pritisak i šećer u krvi
 • Prevencija i preokretanje toka kardiovaskularnih bolesti
 • Niži rizik oboljevanja od karcinoma i dijabetesa;
 • Smanjenje zapaljenja u organizmu;
 • Smanjenje terapije (pre svega kod kardioloških i endokrinoloških pacijenata);
 • Obrtanje toka autoimunih bolesti (sistemski lupus eritematozus – SLE, multipla skleroza, Hašimoto tireoiditis…).
 Pravilna ishrana ima ključnu ulugu u lečenju sledećih bolesti:

Kardiološke bolesti i ishrana

Pandemija kardiovaskularnih oboljenja otpočela je skoro istovremeno sa pandemijom gojaznosti. Dakle, ishrana je jedan od ključnih faktora rizika za razvoj ove vrste  bolesti.

Manjak fizičke aktivnosti, višak stresa i nezdrava ishrana su “sveto trojstvo” za razvoj srčanih i kardiovaskularnih oboljenja. Dakle, prevencija. Ali kako?

 

Pokušajte da jedete širok izbor namirnica iz svake od 5 grupa namirnica (proteini, voće, povrće, mlečni proizvodi i žitarice), u preporučenim količinama.

Na prvom mestu, a kako bi se izbegao visok holesterol, potrebno je unositi dosta povrća, voća i integralnih žitarica.

 

Različiti izvori zdravih proteina (posebno riba i morski plodovi), mahunarke (kao što su pasulj i sočivo), orasi i semenke se takože preporučuju za prevenciju i lečenje kardiovaskularnih bolesnika.

Manje količine jaja i nemasne živine takođe se mogu uključiti u ishranu zdravu za srce. Ako birate crveno meso, uverite se da je nemasno i ograničite unos na jednom do 3 puta nedeljno.

 

Oni sa visokim holesterolom u krvi treba da biraju mlečne proizvode sa smanjenim sadržajem masti.

Zbog zdravih masti koje sadrže, preporučljivo je redovno unositi  orahe, semenke, avokado, masline i njihova ulja za kuvanje.

Oni sa rizikom ili već razvijenom hipertenzijom treba da povedu računa o unosu soli u organizam. Trebalo bi da radije biraju bilje i začine za aromatizovanje hrane, umesto dodavanja soli.

 

Takođe, vodite računa o tome koliko jedete i da li se zasitite nezdravom hranom. Veličina porcija se vremenom povećava i mnogi od nas jedu više nego što nam je potrebno, što može dovesti do gojaznosti i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

U idealnom slučaju, zdrav tanjir bi uključivao porcije od – ¼ proteina, ¼ ugljenih hidrata i ½ povrća.

Gastritis ishrana – lek za gastritis

Pravilna ishrana može značajno pomoći u smanjenju simptoma gastritisa uzrokovanih upalom sluznice želuca. Probavne smetnje, nadimanje, mučnina i pekući bol u stomaku se često pogoršavaju nakon jedenja masne ili začinjene hrane.

Poseban plan ishrane za gastritis može se preporučiti za ublažavanje simptoma akutnog (iznenadnog) napada gastritisa ili za upravljanje upornijim napadima gastritisa, često povezanim sa hroničnim stanjem kao što je perniciozna anemija. Ključ ishrane za gastritis je izbegavanje kisele i začinjene hrane i jedenje hrane sa niskim sadržajem kiseline i šećera.

U ordinaciji Intervita izradi jelovnika prethode različiti dijagnostički testovi, a u lekarskom timu koji vodi pacijenta, glavnu ulogu ima svakako naš gastroenterolog, koji u saradnji sa nutricionistom pomaže u ublažavanju i lečenju gastritisa.

Insulinska rezistencija i dijabetes – ishrana

Pravilna ishrana kod pacijenata koji boluju od insulinske rezistencije ili dijabetesa ima ključnu ulogu. U početnim stadijuma insulinske rezistencija pravilnom ishranom je moguće i izlečiti pacijenta, tako da on ne mora koristiti medikamentnu terapiju.

Kod dijabetesa je imperativ ishrana, pa je dobar nutricionista u lekarskom timu od izuzetnog značaja za lečenje pacijenata obolelih od metaboličkih poremećaja.

U našoj ordinaciji, ovi pacijenti dobijaju najbolju moguću uslugu uz veliku efikasnost u smanjenju tegoba, zaustavljanju progresije bolesti i često – potpunog izlečenja.

Štitna žlezda – važnost pravilne ishrane

Oni koji boluju od poremećaja rada štitne žlezde su verovatno već upoznati sa uticajem određenih namirnica na pogoršanje odnosno poboljšanje simptoma, pa čak i na uticaj koji hrana može imati na lekove i terapiju koju primaju.

Zato Intervita ovoj grupi pacijenata preporučuje obavezno savetovanje nutricioniste, koji dalje određuje da li pacijent zahteva kontinuirano praćenje i poseban plan ishrane.

U ordinaciji Intervita, pri sumnji na oboljenje štitnjače, prvo radimo testove krvi kako bismo isključili druga oboljenja koja mogu imati slične simptome.

Kada je u pitanju usporen rad štitne žlezde, hrana ovde ima veliku ulogu, toliko da čak određene namernice mogu da uspore rad štitnjače.

Zato je važno da, ukoliko imate hipotireozu, iz ishrane izbacite sledeće produkte:

 •  Živa
 • Fluor
 • Hlorisana voda
 • Pesticidi
 • Natrijum

Heliko bakterija – ishrana

Heliko bakteriju ima veliki procenat ljudske populacije. Ona sprečava probavni sistem da na adekvatan način vari hranu.
Najveći problem je što organi za varenje ne mogu u dovoljnoj meri da osiguraju apsorpciju hranljivih materija, a zapostavljanje problema može dovesti do čira na želucu, pa i raka abdomena.

 
Međutim, heliko bakterija se danas uspešno leči. Postoji nekoliko načina, ali je ishrana onaj koji se najviše preporučuje i daje odlične rezultate.

Nakon testiranja i potvrđivanja dijagnoze bičete usmereni kod našeg nutricioniste koji će vas informisati o neophodnim korekcijama ishrane i ukoliko je potrebno napraviti vam detaljan individualan jelovnik.

Kako smršati?

Čuveno pitanje “Kako smršati?” mi zamenjujemo ovim  – “Kako zdravo smršati i održati odgovarajuću kilažu?”.

U moru dijeta lako je zbuniti se. Važno je znati da nijedna dijeta ne rešava problem zauvek, ukoliko ne usvojimo promenu životnog stila i ishrane.

 

U tom smislu je najbolje da proces mršavljenja prepustite nama, najstručnijem timu, koji će vas prvo detaljno ispitati, kako bi dobio vaš zdravstveni profil. Zatim razgovaramo sa vama da saznamo što više o vašem načinu života i navikama, jer ne želimo da vas stavimo pred “nemoguću misiju”. U skladu sa svim tim informacijama, nutricionista izrađuje plan ishrane i eventualno vam predlaže i plan vežbanja.

 

Ne brinite, tokom celog procesa će vas budno motriti naš tim lekara i sestara, tako da mršavite zdravo i da na najjednostavniji način prihvatate veliku promenu životnog stila.

 

 

To je ključno – prihvatanje promene zauvek. Ali to ne mora biti toliko teško, kao što vam se možda sada čini. Uz naše stručno vođstvo, hiljade pacijenata su uspeli u nameri da skinu veliki višak kilograma.  Zahvalni su zbog toga što se osećaju bolje, zdraviji su i žive kvalitetniji i zadovoljniji život. 

Zašto Intervita?

Bilo da imate želju da smršate ili se ugojite, ili da preventivno delujete u sprečavanju ili ublažavanju posledica već razvijenih bolesti, nutricionista u Interviti Novi Sad je pravi izbor za vas.

 

U našem Centru za gojaznost ćete dobiti sveobuhvatnu uslugu i plan i program prilagođen samo vama, vašim potrebama i stanju.

O vašem zdravlju vodiće računa lekarski tim, a tu je i stručna psihološka potpora ukoliko je neophodna.

 

Pored svega toga, ne morate da brinete ni o logistici različitih testova, jer se u našoj ordinaciji rade svi najvažniji i najčešći testovi iz oblasti nutricionizma, kardiologije i endokrinologije.

 

Mi znamo kako, na vama je samo da odlučite da to želite.

 

„Čitava tajna kako da produžimo život je u tom da ga ne skraćujemo.“ – Saltikov