Radno Vreme

Ponedeljak - Petak
9:00 - 20:00
Subota
9:00 - 15:00

Gde se nalazimo?

Bulevar Evrope 23
(ugao Bulevara Evrope i Romanijske)
I sprat/galerija 21000 Novi Sad Srbija

Ultrazvuk srca, Stres i kontrasni EHO test

Ultrazvuk srca je jedna od osnovnih dijagnostičkih metoda kardiologiji, a sve o dijagnostikovanju, lečenju i prevenciji kardioloških problema pogledajte na stranici – pregled kardiologa.

 

Ultrazvuk srca (ehokardiografija, EHO) pruža lekaru “živu” i realnu sliku vašeg srca. Reč je o neinvazivnom i vrlo lakom pregledu za pacijenta.

 

Tokom procedure lekar koristi gel da bi preko grudnog koša prevlačio uređaj nalik mikrofonu koji se zove transduktor ili sonda. Ovo omogućava reflektovanim zvučnim talasima da pruže živu sliku vašeg srca i zalistaka.

 

Ultrazvuk srca ne uključuje zračenje i može se koristiti na ljudima svih uzrasta.

 

Pored UZ srca, kardiolog može zatražiti i druge dijagnostičke testove, kako bi postavio dijagnozu i plan lečenja. To su:

Ukoliko se pacijent, pored srčanih problema, javlja i sa problemom gojaznosti, kardiolog ga može uputiti endokrinologu i nutricionisti, te preporučiti plan prevencije – plan ishrane i terapija vežbom. Često su srčani problemi samo posledica manjka fizičke aktivnosti i nepravilne ishrane. A kardiološkim problemima znaju da prethode endokrinološke dijagnoze poput dijabetesa, insulinska rezistenicija simptomi ili poremećaj hormona koji hronično, može izazvati različita kardiološka oboljenja.

Problemi sa srcem i krvnim sudovima mogu biti posledica i bubrežnih oboljenja pa kardiolog može zatražiti i pregled bubrega.

UZ srca je u Intervita ordiniciji deo kardiološkog pregleda, na koji se možete javiti zbog različitih simptoma, od kojih su najčešći:

  • lupanje ili nepravilan rad srca
  • gušenje
  • bol u grudima
  • bol u ramenu ili rukama

UZ srca obavlja kardiolog, ali njegove rezultate može zatražiti i lekar opšte prakse, a brojni su razlozi zbog kojih to može zahtevati.

 

Šum na srcu je jedan od razloga zbog kojih lekar može zatražiti ehokardiografiju srca. Zatim, eho srca (UZ) koristi se za proveru veličine srčanih komora, za proveru tečnosti oko srca ili za proveru pumpne sposobnosti (mišića) srca ako pacijent ima kratak dah ili se žalio na određene simptome tokom napora.

 

Međutim, ova metoda se koristi čak i na rutinskim i sistematskim pregledima.

kardiolog Novi Sad

Šta je ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca je koristan alat za procenu strukture i funkcije srca i povezanih sudova. To je brza, laka i bezbolna procena koja koristi ultrazvučne talase kako bi prikazala realnu sliku srca.

 

U Intervita ordinaciji UZ srca radi lekar internista kardiolog. Procedura, ukoliko je reč o kontrolnom UZ srca, ne traje dugo, oko 15 minuta do pola sata, potpuno je bezbolna i za nju vam nije potrebna posebna priprema.

Stres EHO test u Interviti

Stres ehokardiografija predstavlja neinvazivnu ultrazvučnu  dijagnostičku metodu koja služi da se otkriju eventualna suženja  na arterijama koje ishranju srčani mišić. Odnosno, da se selektuju  pacijenti sa sumnjom na postojanje koronarne bolesti, tačnije značajnog aterosklerotskog suženja arterijskih krvnih sudova srca.

 

Jednostavnije rečeno, stres eho nam omogućava otkrivanje vitalnosti delova srčanog mišića (živog dela miokarda u regiji gde postoji slabija pokretljivost zida leve komore).

 

Izvodi se kod bolesnika koji već imaju dokazanu koronarnu bolest ili oslabljenu funkciju srčanog mišića u miru.

 

Kod određene grupe pacijenata stres test može pokazati da se izvesni delovi zida srčanog mišića, koji u mirovanju deluju neishranjeno (slabo se kreću), mogu popraviti tj. bolje se kretati tokom testa.

 

Ovo otvara mogućnost revaskularizacije (stentovima ili aortokoronarnim bajpasom) tih delova srca.

 

Test obično traje između 45 i 60 minuta sa pripremom, a trajanje testa, pre svega, zavisi od toga koliko je pacijentu potrebno da dostigne zadatu vrednost srčane frekvence, koja zavisi od životne dobi pacijenta. Test je bezbedan i radi se u ambulantnim uslovima.

 

U našoj ordinaciji stres ehokardiografiju radi prof. dr Anastazija Stojšić Milosavljević kardiolog sa Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Kontrasna ehokardiografija – Kada se koristi i kako?

U cilju bolje vizualizacije srčanih struktura, koje čak i sa jako dobrim ultrazvučnim aparatom ne mogu da se uoče, koriste se dve vrste kontrastne ehokardiografije – desnostrani i levostrani kontrast.

kontrasna ehokardiografija Novi Sad Intervita

Desnostrani kontrast - ultrazvuk srca

Ova vrsta UZ srca služi za vizalizaciju postojanja „rupe“ odnosno šanta između desne i leve pretkomore. U venu se ubacuje izmućkani fiziološki rastvor koji ima mikromehuriće i koji odmah ulaze u desnu pretkomoru, i ukoliko postoji šanta vidi se njihov prolaz u levu pretkomoru.

 

Ova vrsta pregleda je veoma važna nakon moždanog udara, radi procene da li je došlo do paradoksne embolije iz “levog“ srca jer se nije znalo za postojanje šanta.

Levostrani kontrast - ultrazvuk srca

Drugi način primene je „levostrani“ kontrast kada se najčešće primenjuje OPTIZON. Procedura upotrebe kontrastne ehokardiografije se sprovodi davanjem intravenske injekcije.

 

Daje se po 1 ml kontrasta u perifernu venu podlaktice. Nakon toga, tumače se slike na monitoru ultrazvuka. Kontrast ubrizgan u perifernu venu prolazi plućnu barijeru, jer se kontrast, nakon što se pojavi u desnim, pojavi i u levim srčanim šupljinama, što je od suštinskog značaja. Tako se “ocrtavaju” promene i u levoj komori i levoj pretkomori, pa i aorti i arterijama.

 

Ova metoda je neinvazivno-dijagnostička i može da prethodi drugim invazivnim metodama, ili kasnijim intervencijama.

 

Danas se kontrast može koristiti kod svih bolesnika, posebno, ako je eho slika nejasna, te se želi dopuniti pregled.

 

Ehokardiografski pregled se preporučuje kod svih kardioloških bolesnika, ali i preventivno kod zdravih ili onih koji imaju faktore rizika za srčane bolesti.

 

Koristi se ne samo za dijagnostiku, nego i za praćenje efekta terapije ili asistiranje pri nekoj intervenciji na srcu. Dakle, ova metoda se može koristiti kod svih osoba, stanja i bolesti srca.

Kako se pripremiti za UZ srca?

Za ultrazvuk srca nije potrebna posebna priprema.

 

Trebalo bi da jedete i pijete kao i obično. Ako uzimate lekove, nastavite da ih uzimate normalno osim ako vaš lekar ne odredi drugačije. Trebalo bi da planirate da budete u ordinaciji za ehokardiografiju oko 45 minuta do jednog sata.

Šta možete da očekujete tokom pregleda?

Po dolasku u ordinaciju Intervita dočekaće vas ljubazno osoblje. Oni mogu tražiti od vas prethodne analize krvi ukoliko ih je lekar tražio ili ste ih napravili.

 

Zatim ćete biti sprovedeni u ordinaciju kod lekara interniste kardiologa. Prilikom izvođenja ultrazvučne procedure prostorija će biti slabo osvetljena. Lekar će prethodno uraditi anamnezu – razgovor o tegobama, prethodnim bolestima. Zatim će vas upoznati sa postupkom UZ srca.

 

Dalje će od vas biti zatraženo da skinete svoju odeću od struka nagore i da legnete na leđa, ili levu stranu.

 

Lekar će primeniti ultrazvučni gel na uređaj sličan mikrofonu koji se zove sonda. Transduktor šalje i prima bezopasne ultrazvučne talase. Gel omogućava ultrazvučnim zracima da prodru u zid grudnog koša, a slika srca se očitava na motoru.

 

Tokom snimanja, od vas će se možda tražiti da promenite položaj i da zadržite dah.

 

Pokušajte da ostanete mirni i tihi tokom pregleda. Snimanje će trajati otprilike od 15 do 30 minuta.

 

Ne treba da budete uznemireni, pa pokušajte da se opustite.

 

Nakon pregleda lekar će vam objasniti kakvo je stanje vašeg srca i ukoliko je neohodno zatražiće dodatne pretrage.

Zašto eho srca u Interviti? Ultrazvuk srca - cene

Ultrazvuk srca je samo jedna od dijagnostičkih metoda koju pruža ordinacija Intervita. Ukoliko vas zanima cena ultrazvuka srca, pogledajte detalje na našoj stranici CENOVNIK.

 

Posebno smo ponosni na naš ultrazvučni dijagnostički centar.

 

U njemu radi više specijalista koji obavljaju apsolutno sve vrste ultrazvučnih snimanja koja se rade u svetu. Pored najčešćih, među koje spadaju svakako ultrazvuk Novi Sad, srca, štitne žlezde ili dojke, u Interviti se rade i najkompleksnija ultrazvučna snimanja koje postoje.

 

Međutim, ono po čemu smo posebni i specifični jeste po tome da se ultrazvučna snimanja kod nas rade zbog dobijanja adekvatnog kliničkog odgovora u vezi sa problemom i razjašnjenjem problema koje pacijent ima.

 

Mi smo u službi da razjasnimo bolesti i da dođemo do rešenja tegoba od kojih pacijent boluje. Zato i postoji naš INTERDISCIPLINARNI TIM sa kojim je naš Centar neraskidivo povezan.

 

Intervita centar raspolaže svim potrebnim uslovima za rad naših specijalista koji će istovremeno i izvršiti ultrazvučna snimanja i dati terapiju, pritom ne deleći pacijente na one koje se snimaju i one kojima je potrebna terapija.

 

Ovim načinom mi pacijentu podižemo kvalitet usluge i istovremeno mu štedimo novac jer će posle ultrazvučnog pregleda dobiti i adekvatnu terapiju te neće morati da ide na dalje konsultacije i preglede.

 

Takođe, važno je napomenuti i to da ukoliko naši lekari ustanove da su pacijentu neophodne dodatne pretrage, npr. kateterizacija srca i sl. oni blagovremeno bivaju upućeni na Institut u Kamenici.

Centar za ultrazvučnu dijagnostiku Intervita radi sledeće vrste ultrazvučnih pregleda

ultrazvučni pregled abdomena

ultrazvučni pregled abdomena sa pregledom creva

ultrazvučni pregled abdomena sa pregledom trbušnog zida i pregledom hernija

ultrazvučni pregled abdomena sa pregledom ingvinuma

ultrazvučni pregled abdomena sa pregledom krvnih sudova abdomena i doppler pregledom sliva vene porte

ultrazvučni pregled urotrakta

ultrazvučni pregled urotrakta sa pregledom skrotuma i testisa

pregled skrotuma i testisa

ultrazvučni pregled vrata

ultrazvučni pregled mekih tkiva vrata

ultrazvučni pregled štitaste žlezde

dupplex pregled krvnih sudova

karotidnih arterija

karotidih i ekstrakranijalnog dela vertebralnih arterija

karotidnih i ekstra i intrakranijonog dela vertebrobazilarnog sliva

transkranijalni dopler – TCD

karotidnih i ekstra i intrakranijonog dela vertebrobazilarnog sliva i transkranijalni doppler TCD

pregled krvnih sudova gornjih ekstremiteta

pregled arterija gornjih ekstremiteta

pregled vena gornji ekstremiteta

pregled krvnih sudova gornjih ekstremiteta sa Karotidim i vertebralnim arterija sa funkcionalnim testovima

neinvazivno ispitivane mikrocirkulacije šaka i stopala

dopler ultrasonografija aorte i njenih grana

dopler ultrasonografija vena donjih ekstremiteta

dopler ultrasonografija vena i arterija donjih ekstremiteta

dopler ultrasonografija arterija donjih ekstermiteta

vaskularni pregled bilo koje vrste

vaskularni pregled bilo koje vrste

vaskularni pregled bilo koje vrste

dopler ultrasonografija intrarenalnih i doppler renalnih arterija

vaskularna punkcija uz kontrolu ultrazvukom i ciljane biopsije uz ultrazvučnu kontrolu

ultrazvučni pregled dojki

ultrazvučni pregled dojki sa pregledom pazuha

ultrazvučni pregled pluća i pleure

ultrazvučni pregled mekih tkiva bilo koje lokalizacije

ultrazvučni pregled mišićno-koštanog i zglobnog sistema bilo koje lokaliazcije

ultrazvučni pregled mišića, zglobova, ligamenata i tetiva kao i intervencije pod ultrazvuzvučnom kontrolom

ehokardiografija srca

ekspertska ehokardiografija

ehokardiogrfija sa funkcionalnim testovima

Većina pregleda se radi uz učešće ili konsultaciju više specijalista vodeće oblasti čija je patologija dominantna.

Interdisciplinarni pristup u Interviti

Interdisplinarni tim je apsolutna novina u pristupu rada sa bolesnicima koji dolaze kod kod nas. Apsolutna novina je i u našoj zemlji gde grupa potrebnih specijalista raznih oblasti rešava problema pacijenata.

 

Naš eksperstski tim iz Intervite nudi pacijentima da rešenje njihovih problema na sasvim drugačiji i efikasniji način – o pacijentu koji ima više zdravstvenih problema rešavaće grupa specijalista koja će razmatrati, pregledati ga i uraditi neophodnu dijagnostiku tako da dobije najbolje zbrinjavanje.

 

Prednosti navedenog sistema jesu da on neće dobiti „od čega ne boluje“ već predlog, rešenje i adekvatnu terapiju. Istovremeno pacijent se neće ekonomski iscrpljivati tj.neće ići na nepotrebne preglede radi pregleda, već ciljano uz razmatranje svih neophodnih specijalističkih grana. Pacijenta vodi specijalista čija je bolest vodeća, te on i brine o njemu.

 

U Interviti se interdisciplinarni tim sastaje dva puta nedeljno, razmatra i rešava složene pacijente i pacijenti su prepoznali njegov značaj i efikasnost: što znači, za manje ekonomske izdatke dobije se kvalitetnija usluga.

Intervitin tim – najbolji kardiolozi Novi Sad

Ultrazvuk srca, kao i ostale preglede i lečenja iz oblasti kardiologije u našoj ordinaciji obavljaju 3 lekara, najbolji kardiolozi sa višegodišnjim iskustvom – Doc. dr sc. med. Dragoslava Šaponja, dr Danka Šutilović i kardiolog i aritmolog dr Zoran Čanković.

Doc. dr sc. med. Dragoslava Šaponja

Dr Šaponja je rukovodilac Ordinacije Intervita i načelnik odeljenja za srčane mane u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

 

Rođena je 6. januara 1966. godine u Zrenjaninu. Medicinski fakultet u Novom Sadu upisala je školske 1984/85, a diplomirala 1990. godine sa prosečnom ocenom 9.06.

 

Specijalistički ispit iz Interne medicine položila 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, a magistarski rad iz Kardiologije pod nazivom “HEMODINAMIČKI PARAMETRI U TOKU MIOKARDITISA” odbranila 1997. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

 

Subspecijalistički ispit iz Kardiologije položila 2002.

 

Doktorsku tezu. pod nazivom “Dijagnostički značaj primene ultrazvuka karotidnih arterija u poremećenoj funkciji sinusnog čvora” odbranila je 2010. godine.

 

Uža oblast joj je preventivna kardiologija, neinvazivna kardiološka dijagnostika – ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova, ehokardiografija.

 

Do sada je kao autor ili koautor, u zemlji i inostranstvu objavila 200 naučnih i stručnih radova. Autor je poglavlja knjige “Vaše srce i krvni sudovi”, Zavod za izdavačku delatnost Beograd 1994. god. Autor je stručne knjige SINKOPE 2007 godine. Saradnik je u knjizi “Poremećaji ritma srca”.

 

Do sada je bila učesnik u 4 naučna projekta.

 

Od 2014. se bavi dominantno antiaging medicinom, odnosno preventivnom medicinom, te je svoju dalju edukaciju usmerila prema navedenim oblastima.

 

Od 2014. godine je stručni savetnik centra za preventivnu medicinu i hrono ishranu dr Gifing u Novom Sadu. U više navrata organizovala je kontinurane medicinske edukacije u okviru srpskog lekarskog društva, Društva lekara Vojvodine i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

 

Trenutno radi u Institutu za Kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici kao načelnik odeljenja za srčane mane.

 

Član je Srpskog lekarskog društva, Društva lekara Vojvodine – Kardiološke sekcije Srbije, Uduženja kardiologa Srbije, Evropskog kardiološkog društva i Mediteranske kardiohirurške asocijacije.

 

Ultrazvuk srca u Interviti Novi Sad se obavlja na najsavremenijim aparatima i u prisustvu najboljih internista kardiologa i aritmologa u Srbiji i regionu.