Radno Vreme

Ponedeljak - Petak
9:00 - 20:00
Subota
9:00 - 15:00

Gde se nalazimo?

Bulevar Evrope 23
(ugao Bulevara Evrope i Romanijske)
I sprat/galerija 21000 Novi Sad Srbija

Holter EKG

Holter EKG ili holter srca je vrsta srčanog monitoringa koji beleži aktivnost vašeg srca tokom 24 sata. Ako imate tzv. preskakanje srca, nepravilan rad ili lupanje srca, a EKG nije otkrio ništa, ili je pokazao nejasne rezultate, holter može pomoći u dijagnostikovanju problema. Ukoliko se ustanovi da bolujete od aritmija, brigu o vama u našoj ordinaciji preuzima aritmolog

 

Holter srca nosite tokom celog dana, dok spavate i obavljate svoje dnevne aktivnosti. Rezultate nalaza očitava vaš lekar, internista kardiolog, a više o otkrivanju, lečenju i prevenciji svih kardioloških oboljenja pročitajte na stranici kardiolog Novi Sad.

Pored holtera EKG-a, vaš kardiolog može zatražiti i dodatne dijagnostičke testove ili preglede. U ordinaciji Intervita su vam dostupni svi, među kojima su:

Prevenciji pridajemo veliki značaj. Smatramo da kardiološki i drugi hronični bolesnici moraju uvesti fizičku aktivnost u svoju životnu rutinu. Zbog toga smo s posebnom pažnjom oformili uslugu Terapija vežbom, koja na najbezbedniji i najefikasniji način pomaže u lečenju i prevenciji srčanih i endokrinoloških pacijenata.

Holter EKG je nosivi uređaj i vrsta ambulantnog elektrokardiograma koji beleži aktivnost vašeg srca.

 

24-satni HOLTER EKG-a (elektrokardiogram) je grafički zapis  električne aktivnosti srca tokom perioda od 24 sata uz pomoć  malog aparata koji ima elektrode.

 

Te elektrode rade 24-satni zapis na magnetnu karticu EKG-a, koju kardiolozi analiziraju, a važne delove EKG-a  štampaju (to je zapravo nalaz 24 satnog zapisa).

 

Snimanje traje jedan dan (24 sata).

 

Holter EKG-a se radi u cilju registrovanja promena srčanog ritma i provođenja impulsa kroz sprovodni sistem srca.

Holter krvnog pritiska 24h

Vašem lekaru pruža potpunu sliku o srčanom ritmu i tempu.

 

Ovaj aparat je:

 • malih dimenzija, otprilike veličine mobilnog telefona
 • radi na baterije
 • opremljen je žicama i elektrodama koje se lepe za vašu kožu

 

Holter beleži električnu aktivnost vašeg srca tokom 24 sata. Dok ga nosite, nastavljate da obavljate svoje redovne dnevne aktivnosti.

 

Holter monitor EKG je nazvan po dr Normanu J. Holteru, koji ga je izumeo 1950-ih.

Preskakanje srca i holter? Kome je potreban 24-satni monitoring?

Holter srca se koristi u situacijama kada ehokardiografija (EKG) ne pokaže znake patologije, a vi i dalje osećate tegobe u srčanom ritmu ili tempu. Pored toga, kardiolog može proceniti da je potreban holter eho, ukoliko je običan EKG dao nejasne rezultate.

 

Najčešći simtpomi zbog kojih vam se može preporučiti holter su:

 • preskakanje srca
 • lupanje srca
 • treperenje srca
 • nepravilan rad srca
 • nesvestice

 

U ordinaciji Intervita EKG je obavezan deo kardiološkog pregleda. Međutim, EKG često nije potpuno merodavan, jer beleži aktivnosti srca kratkotrajno, a simptomi koje osećate se ne moraju dešavati tokom tog kratkotrajnog perioda (EKG snimanja).

 

Ako lekar proceni da pomoću EKG-a nije dobio dovoljno informacija, holter EKG može pomoći.

 

Ovom metodom se prikuplja više informacija o aktivnosti vašeg srca. Nosite ga tokom celog dana i noći, dajući mu veće šanse da uoči neobičnu aktivnost.

Šta otkriva holter EKG , koje bolesti i stanja?

Holter eho može otkriti uzrok:

 • aritmija (anomalije srčanog ritma) ili ubrzan rad srca, (hipofiza može biti jedan od uzročnika, pa kardiolog može tražiti i mišljenje endokrinologa)
 • lupanja srca
 • neobjašnjivih vrtoglavica

Vaš lekar takođe, može da preporuči 24-satni monitoring srca radi utvrđivanja:

 • da li srce dobija kiseonik
 • da li lekovi za srce deluju
 • da li pejsmejker radi očekivano

Najčešće bolesti srca koje otkriva holter EKG

 

Lekar na očitanom rezultatu holtera EKG-a može posumnjati na sledeća oboljenja:

 • atrijalna fibrilacija – treperenje pretkomora, može biti uzrok nastanka moždanog udara, vrlo retko je prate simptomi, pa se teško otkriva
 • bradikardija – usporen srčani rad, u slučajevima kada aparat beleži manje od 60 otkucaja u minuti
 • tahikardija – ubrzan rad srca, najčešći simptom ove bolesti je “knedla u grlu”, javlja se kod angine pektoris, dijabetesa, srčane slabosti
 • prevremene ventrikularne kontrakcije (PVC) – prevremeni srčani otkucaji, najčešće se dešava kod onih koji imaju simptom – preskakanje srca.

Nakon što očita i izanalizira rezultate holtera, vaš lekar će sa vama razgovarati o sledećim koracima.

 

Na osnovu nalaza donosi se odluka o medikamentnom lečenju, implantaciji pejsmejkera, ili čak nekih naprednijih aparata za poboljšanje funkcije srčane pumpe (RESIHRONIZACIONI PEJSMEJKER).

 

Ukoliko postoje TAHIKARDIJE koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti donosi se odluka o implantaciji defibrilatora.

Holter EKG cena i zakazivanje

Cena Holter EKG-a je 3.000 RSD. Posetite našu stranicu CENOVNIK, za cene drugih usluga u našoj ordinaciji.

 

Pregled kod interniste kardiologa u Intervita ordinaciji možete zakazati na brojeve telefona: 062526526 i 0213827050. Naša ordinacija radi i subotom, a nedeljom po dogovoru. Radnim danima radimo od 9 do 20 časova.

Kako da se pripremim za nošenje holter EKG-a?

Ova dijagnostička metoda ne zahteva posebnu pripremu. Naprotiv, vaŠe navike, dnevne aktivnosti, svakodnevne stresne situacije ne bi trebalo da se menjaju, kako bi rezultat testa bio što verodostojniji. Poenta je da se očita rad vašeg srca tokom 24 sata, koja ne bi trebalo da se razlikuju od vaše uobičajene svakodnevice.

 

Ukoliko koristite određene lekove, trebalo bi da ih pijete i tokom dana testiranja, osim ukoliko lekar nije tražio drugačije.

 

Ponekad, vrlo retko, medicinski tehničar će možda morati da obrije grudi pacijentu, kako bi obezbedio pravilnu aplikaciju elektroda.

Šta mogu da očekujem tokom nošenja holtera?

Aparat HOLTER SRCA vam postavlja medicinski tehničar u ordinaciji.

 

Evo šta možete da očekujete:

Postavljanje aparata

Tehničar pričvršćuje elektrode na vaše grudi. Elektrode su mali, okrugli i lepljivi delovi aparata, koji su žicama povezani za monitor u kom se beleži aktivnost srca.

 

Možda će morati da vam obrije grudi, kako bi bio siguran da su elektrode dovoljno pričvršćene.

 

Medicinska sestra, tehničar, vam dalje pomaže da stavite monitor i povežete ga sa elektrodama. Zatim vam objašnjava kako da vodite računa o aparatu, da se ne bi izgubio signal, odlepila elektroda, pokvario aparat i sl.

Čuvanje holtera

Sam aparat, koji je malih dimenzija, možete nositi u džepu ili torbi. Ili ga možete nositi na kaišu, poput torbice. Možete ga nositi i na struku. On ima zakačaljku kojom ga možete lako pričvrstiti za deo odevnog predmeta ili kaiša.

Vodite dnevnik aktivnosti i simptoma

Većinu svojih uobičajenih aktivnosti možete da obavljate dok nosite monitor.

 

Važno je da zapišete simptome poput otežanog disanja, preskakanje srca ili neujednačenih otkucaja srca i boli u grudima. Zapišite kada su se simptomi desili i šta ste radili tom prilikom.

 

Vaš lekar će uporediti promene na vašem EKG-u sa vašim simptomima i aktivnostima.

Šta ne smem da radim dok nosim holter EKG?

Dok nosite holter, nemojte se kupati, tuširati ili plivati. Pored ovoga, zabranjeno je rendgensko snimanje tokom nošenja holter EKG-a.

 

Takođe, izbegavajte detektore metala, poput onih na aerodromima i nemojte prilaziti područjima visokog napona.

Šta se dešava nakon što završim sa nošenjem aparata?

Kada prođe 24 sata od postavljanja holter aparata, onda:

 • vraćate monitor medicinskom tehničaru, u ordinaciju
 • tehničar obrađuje vaše zapise, uključujući EKG i vaše beleške (dnevnik simptoma i aktivnosti), i šalje izveštaj vašem lekaru
 • ukoliko je moguće, vaš lekar vas prima odmah na savetovanje, ili vam u najbržem mogućem vremenu biva zakazana kontrola, gde će vam lekar očitati rezultate holter EKG-a

Nakon očitavanja rezultata lekar može preporučiti:

 • dodatne srčane analize ili
 • postaviti dijagnozu i uvesti terapiju – lekove za srce

U pojedinim slučajevima, a na osnovu rezultata holtera srca, lekar može doneti odluku o implantaciji pejsmejkera, ili čak nekih naprednijih aparata za poboljšanje funkcije srčane pumpe (RESIHRONIZACIONI PEJSMEJKER).

Ukoliko postoje TAHIKARDIJE koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti donosi se odluka o implantaciji defibrilatora.

Kada se ne koristi Holter eho?

Ako vam je potrebno hitno lečenje, onda holter ne bi bio prikladan, jer bi se time samo odložila hitna nega i lečenje. Pored ovoga, lekari ovu vrstu dijagnostičke metode ne koriste za rutinski skrining, ukoliko nemate simptome.

Koja je razlika između EKG-a i Holter EKG?

EKG meri aktivnost vašeg srca u tom trenutku, dok radite test. Ali ritam vašeg srca i simptomi mogu se promeniti tokom dana.

 

Lekar će možda želeti da vidi kako se vaš otkucaj srca menja tokom dana dok obavljate svoje redovne aktivnosti, pa i dok spavate. Monitoring srca daje vašem lekaru potpuniju sliku o srčanom ritmu i eventualnim problemima.

Holter EKG – rizici po zdravlje

Holter srca je apsolutno bez rizika. Ne zrači, procedura nije bolna.

 

Jedinu nuspojavu koju holter može izazvati i to vrlo retko je alergija (reakcija na koži) koju mogu izazvati lepljive trake pomoću kojih se elektrode pričvršćuju za grudi.

 

Obavestite svog lekara ako znate da imate alergije na trake ili lepak.

Najčešća pitanja o holter EKG-u

Ukoliko vaš lekar zatraži ovu vrstu dijagnostike, budite spremni, pa se odmah informišite o svemu što bi trebalo da znate kada je reč o holteru srca.

Neka od najčešćih nedoumica i pitanja su sledeća:

 • Zašto mi treba monitoring srca?
 • Kada ću saznati rezultate sa holter EKG-a?
 • Kako da se ponašam tokom nošenja aparata?
 • Koji tretmani ili drugi testovi bi mi mogli biti potrebni nakon holtera?

Kardiološki tim u Interviti

Holter EKG, kao i ostale analize, preglede i lečenja iz oblasti kardiologije u našoj ordinaciji obavljaju tri lekara, najbolji kardiolozi sa višegodišnjim iskustvom – doc. dr sc. med.  Dragoslava Šaponja, dr Danka Šutilović i kardiolog i aritmolog dr Zoran Čanković

Prim dr sci med. Dragoslava Šaponja

Dr Šaponja je rukovodilac Ordinacije Intervita i načelnik odeljenja za srčane mane u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

 

Rođena je 6. januara 1966. godine u Zrenjaninu. Medicinski fakultet u Novom Sadu upisala je školske 1984/85, a diplomirala 1990. godine sa prosečnom ocenom 9.06.

 

Specijalistički ispit iz Interne medicine položila 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, a magistarski rad iz Kardiologije pod nazivom “HEMODINAMIČKI PARAMETRI U TOKU MIOKARDITISA” odbranila 1997. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

 

Subspecijalistički ispit iz Kardiologije položila 2002. Doktorsku tezu odbranila 2010. pod nazivom “Dijagnostički značaj primene ultrazvuka karotidnih arterija u poremećenoj funkciji sinusnog čvora”.

 

Uža oblast joj je preventivna kardiologija, neinvazivna kardiološka dijagnostika – ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova, ehokardiografija.

Zašto Intervita Novi Sad? Interdisciplinarni pristup i prevencija pre svega

Interdisplinarni tim je apsolutna novina u pristupu rada sa bolesnicima koji dolaze kod nas. Apsolutna je novina u našoj zemlji , gde grupa potrebnih specijalista raznih oblasti rešava probleme pacijenata.

Šta znači interdisciplinarni pristup u lečenju?

Naš ekspertski tim Intervite nudi pacijentima rešavanje njihovih zdravstvenih problema na sasvim drugačiji i efikasniji način: o pacijentu koji ima više zdravstvenih problema rešavaće grupa specijalista koja će razmatrati, pregledati ga i uraditi neophodnu dijagnostiku tako da dobije najbolje zbrinjavanje.

Tim lekara, različitih specijalnosti, zaseda dva puta nedeljno gde razgovaraju i iznalaze najbolje rešenje za svakog pojedinačnog pacijenta. Ovakvim pristupom, pacijent dobija tretman kakav zaslužuje – potpuno individualizovan, sagledan kao poseban slučaj i njegov slučaj konačno nije samo “srednja vrednost u tabeli simtoma”.

Prednosti navedenog sistema jesu da on neće dobiti „od čega ne boluje“ već predlog, rešenje i adekvatnu terapiju.

Istovremeno, pacijent se neće ekonomski iscrpljivati tj.neće ići na nepotrebne preglede radi pregleda već ciljano uz razmatranje svih neophodnih specijalističkih grana. Pacijenta vodi specijalista čija je bolest vodeća, te i on brine o njemu.

U Interviti se interdisciplinarni tim sastaje dva puta nedeljno, razmatra i rešava složene pacijente i pacijenti su prepoznali njegov značaj i efikasnost: što znači, za manje ekonomske izdatke dobije se kvalitetnija usluga.

Prevencija kao prioritet

Poznato je da je većina srčanih problema izazvana nepravilnim načinom života i neadekvatnom ishranom. Intervita čvrsto stoji iza toga, da kada bi se predupredila rizična ponašanja, do najčešćih koronarnih oboljenja ne bi ni došlo ili bi se, u nekim slučajevima, pojavila tek u starosti.

 

Zbog toga je prevencija bolesti, a onda i prevencija napretka već nastale bolesti, naš prioritet.

 

Savremena medicina životnog stila (Lyfestyle Medicine) sve više ulazi na velika vrata svih oblasti medicine. Od kardiologije, onkologije, endokrinologije, jer je poznato da ukoliko nas stručni tim vodi kroz programe ishrane, fizičke aktivnosti i primene određenih suplemenata  može se značajno smanjiti rizik od nastanka fatalnih oboljenja kao što su srčani i moždani udar, ili druga ozbiljna oboljenja do kojih nas vodi loš životni stil.

 

Rešavajući na ovaj način UZROKE OBOLJENJA, tako sprečavamo i nastanak često fatalnih posledica.

 

Ovo se odnosi na povišen krvni pritisak, stanja nakon srčanog i moždanog  udara.

 

Primenom preventivnog programa ishrane (hrono ishrana dr Gifing) i individualne suplementacije uspešno rešavamo gojaznost, metaboličke poremećaje kao što su šećerna bolest, insulinska rezistencija, poremećaji metabolizma masti i gojaznost.

 

Na taj način se smanjuje potreba za uzimanjem velike količine lekova, a ponekad, kada se postignu željeni rezultati, medikamentna terapija više nije ni potrebna.

 

Naš cilj nije da pacijent izađe sa svežnjem izveštaja različitih lekara, već da primenom najsavremenijih aparata i dugogodišnjim kliničkim iskustvom rešimo probleme pacijenata i uputimo ih, ukoliko je to potrebno, u renomirane ustanove gde mogu da završe svoje lečenje.

 

Primenom antiage medicine u više nivoa, pre svega ishrane i primene biodentičnih hormona kod žena i muškaraca u meno i andropauzi postižu se rezultati balansiranog zdravlja.

 

Statistički podaci pokazuju da pacijenti sa dijabetesom 2 do 4 puta češće oboljevaju i umiru od moždanog udara – šloga, dok 8 od 10 dijabetičara umire od kardiovaskularnih oboljenja – infarkta miokarda, popuštanja srca i slično.

 

Zbog svega navedenog, ne trebate da imate sumnju u to da li da zdravlje svog srca poverite iskusnim kardiolozima Intervita ordinacije. Oni će, u saradnji sa lekarima drugih specijalnosti, doneti najbolju moguću odluku o vrsti ispitivanja, postavljanju dijagnoze i lečenju.

 

Pa tako i o holter EKG-u, koji je moćan saveznik u otkrivanju uzroka problema sa srcem, koja se često  ne vide na EKG-u.

 

Holter EKG pomaže lekarima da shvate šta uzrokuje preskakanje srca, ubrzanje njegovog tempa ili vrtoglavicu.

 

Test je bezbolan, a nakon 24-satnog monitoringa, kardiolog iz ordinacije Intervita Novi Sad će detaljno razgovarati sa vama o rezultatima i narednim koracima. Do potpunog izlečenja, a onda i prevencije razvoja pridruženih bolesti.