Radno Vreme

Ponedeljak - Petak
9:00 - 20:00
Subota
9:00 - 15:00

Gde se nalazimo?

Bulevar Evrope 23
(ugao Bulevara Evrope i Romanijske)
I sprat/galerija 21000 Novi Sad Srbija

Nutrigenetika

Nutrigenetika Novi Sad
genetsko testiranje Novi Sad

Nutrigenetika je nauka koja proučava genske varijacije i njihove odgovore na specifične hranljive materije. Ova nauka proučava vezu varijacija gena sa pojavama različitih oboljenja, posebno se fokusirajući na kardiovaskularne bolesti, gojaznost, rak, dijabetes i druge.

Nutrigenetika pruža personalizovane preporuke o ishrani koje su zasnovane na poznavanju genetske pozadine pojedinca, koje predstavljaju nov i efikasniji pristup održavanju željene telesne težine (mršavljenju ili gojenju).

Cilj je poboljšanje zdravlja, smanjenje gojaznosti, lečenje i prevencija kardiovaskularnih i drugih bolesti. Ordinacija Intervita Novi Sad s ponosom vam predstavlja ovu uslugu kao revoluciju u oblasti nutricionizma.

Nutrigenetika donosi budućnost ishrane i u Novi Sad

Nutricionista nutrigenetičar objašnjava pacijentu plan ishrane i rezultate testiranja

Zamislite svet u kom nutricionista (nutrigenetičar) pravi plan ishrane koji je u potpunosti prilagođen vašem DNK! To nije dijeta, već ishrana koja apsolutno odgovara vašem organizmu. Ne samo da ćete lakše i brže doći do optimalne kilaže, već ćete poboljšati kondiciju, ojačati zdravlje i obezbediti sebi duži i vitalniji život.

Pored toga, saznaćete i na koji način ishranom možete prevenirati bolesti kojima ste, prema genetskoj predispoziciji skloni.

A saznaćete i koja fizička aktivnost najviše odgovara vašem organizmu!

Dobrodošli u svet nutrigenetike!

To sve je sad moguće i u Novom Sadu, u ordinaciji Intervita.

Pogledajmo šta kaže statistika:

 • Oko 45% potencijala za mršavljenje diktira genetika
 • 5% do 65% pojedinaca se bori sa intolerancijom na laktozu
 • 10% sportista završava sa ozbiljnim posledicama zbog kofeina

Ovi statistički podaci naglašavaju ogroman problem – većina smernica za ishranu, planovi ishrane i preporučljiva “zdrava hrana” su rađeni „jedan za sve“ i potpuno zanemaruju našu jedinstvenu genetsku strukturu.

Razumevanje naših gena i personalizovanje naše ishrane mogu da obezbede napredak koji je mnogima od nas potreban da bismo ostali zdravi i vitalni, te produžili kvalitetan život.

Nutrigenetika vam daje odgovor na pitanje koju hranu treba da izbegavam, a koju više da konzumiram? Šta i kako da vežbam? CIlj je doći do optimalnog načina ishrane i životnog stila koji vam prija i koji vas ne vodi u bolest.

Zašto nutrigenetika?

Nutrigenetika osigurava visoko personalizovane informacije o mogućnostima prevencije različitih bolesti i poremećaja uzrokovanih sredinom (zloćudni tumori, hronični umor, alergije, endometrioza i dr.), preko prehrambenog pristupa.

Zahvaljujući visokom preventivnom efektu ovaj panel se može preporučiti svakome, uključujući i osobama dobrog zdravlja.

Na koja pitanja nutrigenetski test daje odgovore?

 1. Imate li genetsku predispoziciju za debljinu?
 2. Da li je li debljina uzrokovana mastima ili/i ugljenim hidratima?
 3. Jesu li naslage masti nataložene oko organa?
 4. Koliko je jak vaš osećaj gladi? Koliko je jak vaš osećaj sitosti?
 5. Jeste li skloni visoko kaloričnoj hrani zahvaljujući vašim genima?
 6. Koliko će biti efikasna kalorijska redukcija (jesti manje) za gubitak težine?
 7. Koliko je jak jo-jo efekt u vašem slučaju?
 8. Koliko mišićne mase ćete izgubiti za vreme kalorijske redukcije?
 9. Koji odnos snage i izdržljivosti u sportu je adekvatan za vas?
 10. Šta možete jesti bez problema i šta trebate izbegavati?

Osetljivost na određene namirnice i celijaklija

Mnogi ljudi nose gene koji ih čine osetljivim ili netolerantnim na određenu hranu, što može ometati apsorpciju hranljivih materija i značajno uticati na zdravlje i vitalnost, ukoliko se na to ne obrati pažnja.

Na primer, LCT gen kodira (daje uputstva) za stvaranje digestivnog enzima laktaze. Bez laktaze, telo ne može da svari laktozu, koja se obično nalazi u mlečnim proizvodima.

Celijakija i povezana osetljivost na gluten je još jedna oblast u kojoj je nutrigenetika ključna. Za neke, konzumiranje glutena dovodi do niza neprijatnih simptoma, dok drugi ne osećaju nikakve promene.

Skoro sve osobe sa selijaklijom poseduju jednu od dve varijante gena humanog leukocitnog antigena (HLA): HLA-DK2 ili HLA-DK82.

Nutrigenetika i mršavljenje: Imate li “gen debelih”?

Ključni aspekt nutrigenetike leži u identifikaciji genetskih varijacija koje vas predisponiraju da se gojite.

Na primer, možda imate genetski profil koji vas čini sklonijim skladištenju masti kada konzumirate velike količine ugljenih hidrata .

Jedan od najviše proučavanih gena u vezi sa gojaznošću i metabolizmom masti je FTO gen. Postoji toliko mnogo podataka u ovoj oblasti da je taj gen stekao prilično neprijatan nadimak – “gen debelih”.

Nutrigenetika i mršavljenje

Varijacije u ovom genu pokazuju korelaciju sa regulacijom apetita, potrošnjom energije, skladištenjem masti i povećanjem telesne težine. Razumevanje ovoga može vam pomoći da odaberete pravi balans makronutrijenata za upravljanje svojom težinom.

Ishranom sprečite razvoj bolesti

Nekoliko genetskih markera može signalizirati povećan rizik od određenih bolesti. Razumevanjem ovih markera, možete preduzeti proaktivne korake u svojoj ishrani kako biste sebi obezbedili zdravo starenje i dugovečnost.

Jedan od primera je APOE gen, koji igra ulogu u metabolizmu Alchajmerove bolesti i holesterola. Ako imate određene varijante ovog gena, vaše telo može drugačije da obrađuje holesterol i zasićene masti u ishrani. Za nekoga poput vas, ishrana bogata mastima može povećati rizik od visokog holesterola i potonjih srčanih oboljenja.

Štaviše, ako imate varijacije u genu TCF7L2, mogli biste biti pod većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 Ako ste obavešteni o ovome, možete da pratite i prilagodite svoj životni stil i ishranu, čuvajući svoje zdravlje.

Nutrigenetika za sportiste

Za sportiste, ishrana igra ključnu ulogu u poboljšanju performansi, izdržljivosti i oporavku. A kod njih je pomeranje granica i performansi čak i za 1% veoma velika stvar.

Nutrigenetika sportistima može pružiti ključne uvide za optimizaciju ishrane i rutinu treninga. Na primer, večita priča o tome koji je najbolji izvor goriva za sportiste – masti ili ugljeni hidrati – konačno se završava uvidima iz gena PPARG.

Povezane sa metabolizmom masti, varijacije ovog gena pružaju uvid u to koliko efikasno razlažete masti za energiju. Sportisti sa određenim varijantama mogu se bolje ponašati na ishrani sa većim sadržajem masti, posebno u disciplinama izdržljivosti.

Nutrigenetika pruža uvid u nekoliko drugih važnih hranljivih sastojaka za sportiste, kao što su protein, vitamin B12, vitamin D i kofein.

Nutrigenetika u Interviti Novi Sad: Personalizovani plan ishrane i prevencije

U ordinaciji Intervita možete uraditi genetsko testiranje ishrane i dobiti personalizovan program ishrane i vežbanja.

Sve što je potrebno da uradite jeste da date bris (iz pljuvačke), što je postupak koji na našoj klinici traje svega nekoliko minuta. Bris se predaje genetskoj laboratoriji i nakon 7 do 10 dana dobijate rezultate na osnovu kojih nutricionista pravi individualni plan ishrane i fizičke aktivnosti.

Pre uzimanja brisa, neophodno je da potpišete saglasnost.

U Interviti, rezultate testiranja će vam protumačiti dr.sc.med. Ivana Buzadžić, molekularni biolog i genetičar, nakon čega će vam napraviti personalizovani plan ishrane i vežbanja.

Podaci dobijeni genetskim testiranjem su strogo poverljivi i izručuju se isključivo naručiocu testiranja, a to ste vi.
intervita logo

Ordinacija Intervita je jedna od vodećih kardioloških i internističkih ordinacija u Vojvodini. Iako je kardiologija okosnica naše klinike, pod svetla reflektora i uz revolucionarni pristup lečimo pacijente sa dijabetesom, insulinskom rezistencijom, metaboličkim sindromom.

S tim u vezi smo oformili i poseban Centar za gojaznost, gde se problemom metaboličkog sindroma i gojaznosti bavimo sveobuhvatno. U lečenje i prevenciju uključeni su lekari specijalisti (kardiolog, endokrinolog Novi Sad), nutricionista i tim za medicinski fitnes i terapiju vežbom.

Nutrigenetika je samo još jedan korak u našoj želji da vam ponudimo najefikasnije dijagnostičke testove, plan lečenja i prevencije.

Kome je namenjena nutrigenetika?

Nutrigenetika se preporučuje osobama koje žele da, u cilju smanjenja, održavanja ili povećanja telesne mase regulišu ishranu. Pravi je izbor i za osobe koje žele da se posvete nekoj fizičkoj aktivnosti, kako bi utvrdile koji sport najviše odgovara njihovom organizmu, ali i svima koji žele da individualno prilagođenom ishranom dostignu i očuvaju vitalnost i optimalno zdravlje.

Takođe, ovakav vid ispitivanja i preporuka može biti od velike pomoći osobama koje pate od bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetesa, insulinske rezistencije i dr.

Nutrigenetika je budućnost ishrane, temelj prevencije mogućih bolesti i vaš veliki saveznik u očuvanju zdravlja i vitalnosti.