Radno Vreme

Ponedeljak - Petak
9:00 - 20:00
Subota
9:00 - 15:00

Gde se nalazimo?

Bulevar Evrope 23
(ugao Bulevara Evrope i Romanijske)
I sprat/galerija 21000 Novi Sad Srbija

Test opterećenjem

Test opterećenja srca (ergometrija) pruža podatke o:

 • preostalom fizičkom kapacitetu
 • subjektivnim tegobama u vreme i nakon opterećenja
 • pokazuje ishemijske promene na elektrokardiogramu i aritmije i
 • daje uvid u prognozu bolesnika sa ishemijskom bolesti srca

Test opterećenja u Interviti Novi Sad se radi na sobnom biciklu – biciklergometru. Koristi se kontinuirani test opterećenjem sa povećanjem opterećenja za 25 w na svakih 3 min. 

 

Suština je da se testom opterećenja uz kontinuirani EKG monitoring registruju promene u EKG-u koje će uputiti kardiologa na dalje dijagnostičke procedure. Sve o dijagnostikovanju, lečenju i prevenciji kardioloških oboljenja naći ćete na stranici kardiologija Novi Sad.

 

Ostale procedure na koje vas kardiolog može uputiti nakon testa opterećenja su: 

Kako određeni endokrinološki problemi mogu uzrokovati probleme sa srcem i krvnim sudovima, kardiolog može tražiti i mišljenje endokrinologa. Evo šta podrazumeva pregled kod endokrinologa.
Menopauza i andropauza su doba koja su visokorizična za razvoj kardioloških bolesti. Jedan od naših programa prevencije je i hormonska terapija, kojom se na bezbedan i efikasan način rešava poremećaj hormona. Ako sumnjate da ste ušli u fazu rani klimaks simptomi, ili vas opterećuju neprijatni simptomi menopauze i andropauze, Intervita je proveren izbor za takve probleme. 
 
Imajte na umu da se kardiološke bolesti i problemi sa krvnim pritiskom u ranoj fazi bolesti mogu značajno usporiti i brže izlečiti ukoliko se u plan lečenja uključi i prevencija. Intervita ordinacija je u tom smislu lider u Srbiji. Razvili smo Centar za gojaznost i poremećaje ishrane i pružamo vrhunsku uslugu terapije vežbom (medicinski fitnes) gde se uz detaljan monitoring prati stanje i napredak pacijenta. 

Test opterećenja, koji se naziva i test fizičkim opterećenjem ili ergometrija pokazuje kako vaše srce radi tokom fizičke aktivnosti. Tokom vežbanja, srce pumpa jače i brže, pa test opterećenja može otkriti probleme sa protokom krvi u vašem srcu.

 

Test opterećenja obično uključuje hodanje na traci za trčanje ili vožnju stacionarnog, sobnog, bicikla. Tokom aktivnosti, lekar prati vaš srčani ritam, krvni pritisak i disanje.

 

Ovu vrstu testa lekari preporučuju ukoliko imate simptome koronarne arterijske bolesti ili abnormalnog srčanog ritma  – (aritmije – više na stranici Aritmolog Novi Sad).

 

Test opterećenja lekaru daje informacije o:

 • daljem toku lečenja
 • da li trenutna terapija odgovara pacijentu
 • dijagnostikovanje i otkrivanje srčanih oboljenja
Test opterećenjem Novi Sad

Kome se preporučuje test opterećenjem?

Lekar internista kardiolog obično traži da se uradi test opterećenja onda kada mu je potrebna potvrda dijagnoze na koju sumnja. To su najčešće koronarne arterijske bolesti ili problemi sa srčanim ritmom (aritmije).

Zašto se koristi test opterećenja:

 • evaluacija prognoze, terapije i rehabilitacija bolesnika sa koronarnom bolesti
 • evaluacija rezultata hiruških zahvata na koronarnim arterijama i zaliscima
 • izdvajanje od koronarne bolesti ugroženih osoba iz inače asimptomatske populacije
 • utvrđivanje sposobnosti za profesionalni posao, rekreaciju i sportske aktivnosti
 • prognoza bolesti kod bolesnika sa ishemijskom bolesti srca na osnovu testa opterećenja
 • rezultati testa opterećenja su važan faktor u izboru bolesnika za hirušku revaskularizaciju miokarda i ocenu uspeha operacije
 • ergometrija kao nespecifičan test može služiti i za ocenu fizičkih mogućnosti bolesnika sa ishemijskom bolesti srca.

Pored ovoga, test opterećenjem je odlična metoda za praćenje toka lečenja (provera da li trenutna terapija deluje) ili provera srca pre ili nakon operacija.

Test opterećenja rezultati

Dijagnoza koronarne arterijske bolesti

Arterije su glavni krvni sudovi koji snabdevaju vaše srce krvlju, kiseonikom i hranljivim materijama. Bolest koronarnih arterija se razvija kada se one oštete ili obole — obično zbog nakupljanja naslaga koje sadrže holesterol i druge supstance (plakove).

Dijagnostikovanje problema sa srčanim ritmom (aritmije)

Srčane aritmije nastaju kada električni signali koji koordiniraju otkucaje vašeg srca ne rade ispravno. Aritmija može uzrokovati prebrz, prespor ili nepravilan rad srca.

Pokazatelj uspešnosti lečenja srčanih poremećaja

Ako vam je već dijagnostifikovano srčano oboljenje, test opterećenja može pomoći vašem lekaru da utvrdi da li vaša trenutna terapija deluje. Rezultati testa takođe, pomažu vašem lekaru da odluči o najboljoj terapiji za vas.

Test opterećenja za proveru srca pre operacije

Vaš lekar može koristiti ovaj test da odredi kada je najbolje vreme za bezbednu operaciju.

Da li je ergometrija opasna? Ima li rizika po zdravlje?

Test opterećenjem je generalno siguran. Komplikacije su retke. Moguće komplikacije testa vežbanjem su:

Nizak krvni pritisak

Vaš krvni pritisak može pasti tokom ili neposredno nakon vežbanja, što može izazvati vrtoglavicu ili nesvesticu. Problem bi trebalo da nestane nakon što prestanete da vežbate.

Abnormalni srčani ritmovi (aritmije)

Aritmije koje se mogu javiti tokom testa opterećenja i obično nestaju ubrzo nakon što prestanete da vežbate.

Srčani udar (infarkt miokarda)

Iako veoma retko, moguće je da test opterećenja izazove srčani udar. Zato se radi pod strogim monitoringom lekara i medicinskih tehničara.

Kako se pripremiti za test opterećenjem?

Veoma je važno da pacijenti  dođu sportski obučeni, da regulišu svoj krvni pritisak, ali i da znaju da ukoliko ne postignu predviđeni nivo opterećenja, test neće moći da se tumači, odnosno rezultati testa neće imati dijagnostički značaj.

 

Dva dana pre izvođenja testa potrebno je smanjiti dozu beta-blokatora, a jutro pre dolaska ne uzimati uopšte zbog uticaja na srčanu frekvenciju i ishod testa. Obavezno ujutru pre dolaska uzeti ostalu terapiju za regulaciju pritiska.

 

Hrana i lekovi

Od vas će možda biti zatraženo da ne jedete, pijete ili pušite neko vreme pre testa opterećenja. Možda ćete morati da izbegavate kofein tokom dana u kom radite test, a ponekad i dan pre toga.

 

Ako koristite inhalator za astmu, donesite ga na test. Obavestite lekara i medicinske tehničare koji prate vaše testiranje da imate probleme sa disanjem, ili koristite pumpicu.

Odeća i lični predmeti

Nosite ili ponesite udobnu odeću i patike, imajući u vidu da vas očekuje jača fizička aktivnost.

Šta možete očekivati pre, tokom i nakon testa?

Test opterećenja obično traje oko sat vremena, uključujući i vreme za pripremu i vreme potrebno da se uradi test. Samo vežbanje (aktivnost) traje oko 15 minuta.

 

Vozićete sobni bicikl na kom se postepeno povećava otpor.

Pre testa opterećenja

Vaš lekar kardiolog će vas pitati o istoriji bolesti i koliko često i kojim intenzitetom inače vežbate. Ove informacije su važne zbog određivanja otpora na spravi tokom testa.

 

Lekar će takođe, poslušati vaše srce i pluća, kako bi se uverio da ste spremni na test, te da nema stanja koja mogu uticati na rezultate testa.

Pulsni oksimetar i test opterećenja

Tokom testa

Medicinska sestra ili tehničar će vam postaviti lepljive flastere (elektrode) na grudi, noge i ruke.

 

Dlake na telu mogu biti obrijane da bi se elektrode bolje zalepile. Žice povezuju senzore sa računarom, koji beleži električnu aktivnost vašeg srca.

 

Manžeta na ruci proverava vaš krvni pritisak tokom testa.

 

Od vas će možda biti zatraženo da duvate u cev tokom testa, kako bi se pokazalo koliko dobro možete da dišete tokom vežbanja.

 

Vežbanje (vožnja bicikla) počinje lagano. Kako se test nastavlja, vežba postaje sve teža.

 

Nastavljate da vežbate sve dok vaš puls ne dostigne ciljani nivo ili dok ne budete imali znakove i simptome koji vam ne dozvoljavaju da nastavite. Ovi znaci i simptomi mogu uključivati:

 • umeren do jak bol u grudima
 • teško podnošljivu kratkoću daha
 • nenormalno visok ili nizak krvni pritisak
 • izražajne promene u srčanom ritmu
 • vrtoglavicu
 • umor
 • određene promene na vašem elektrokardiogramu
 

Test možete prekinuti ukoliko procenite da je postalo veoma neprijatno. Test može prekinuti i lekar, ukoliko primeti bilo kakve pokazatelje koji bi mogli biti opasni po vaše zdravlje.

Posle testa

Nakon što prestanete da vežbate, od vas će se možda tražiti da mirno stojite nekoliko sekundi, a zatim da legnete neko vreme sa monitorima na mestu. Taj period neposredno nakon vežbanja je takođe vrlo važan lekaru, jer se i tada mogu uočiti nepravilnosti u radu srca.

 

Nakon što se odmorite, završava se test opterećenja i možete se vratiti normalnim dnevnim aktivnostima, osim ukoliko vam doktor ne kaže drugačije.

Ergometrija – rezultati

Ako informacije prikupljene tokom testa opterećenja pokazuju da je vaša srčana funkcija normalna, verovatno vam neće biti potrebni dalji testovi.

 

Međutim, ako su rezultati normalni i vaši simptomi nastave da se pogoršavaju, vaš lekar može preporučiti dalje testiranje i ispitivanja ili uvesti lekove za povećanje protoka krvi u vašem srcu.

 

Ako rezultati stres testa sugerišu da možda imate koronarnu arterijsku bolest ili imate aritmiju, vaš lekar će iskoristiti informacije da razvije plan lečenja.

 

Ako je cilj ovakvog testiranja bio da se utvrdi najbolji pristup u lečenju srčanog oboljenja, vaš lekar će iskoristiti rezultate u planiranju ili promeni vaše terapije.

Test opterećenja cena i zakazivanje

Cena testa opterećenja u Intervita ordinaciji u Novom Sadu je 5.000 RSD. Pregled kod kardiologa možete zakazati svakog dana, osim nedelje i to na brojeve telefona 062526526 i 0213827050.

 

Cenu kardiološkog pregleda i ostalih usluga u Interviti pogledajte na našoj stranici CENOVNIK.

Zašto Intervita Novi Sad?

Test opterećenja srca Novi Sad

Zato što je u našoj ordinaciji svaki pacijent poseban i tako mu pristupamo. Zato što o dijagnozi, terapiji i lečenju ne odlučuje samo jedan lekar, već tim lekara različitih specijalnosti, a sve s ciljem efikasnog i trajnog rešenja zdravstvenog problema.

 

Zato što je kod nas prevencija bolesti na prvom mestu, kao i prevencija razvoja daljeg toka bolesti.

 

 

Interdisplinarni tim je apsolutna novina u pristupu rada sa bolesnicima. Apsolutna je novina i u našoj zemlji gde grupa potrebnih specijalista raznih oblasti rešava problema pacijenata.

 

Naš eksperstski tim iz Intervite nudi pacijentima da rešavamo njihove probleme na sasvim drugačiji i efikasniji način: o pacijentu koji ima više zdravstvenih problema rešavaće grupa specijalista koja će razmatrati, pregledati ga i uraditi neophodnu dijagnostiku tako da dobije najbolje zbrinjavanje.

 

Prednosti navedenog sistema jesu da on neće dobiti „od čega ne boluje“ već predlog, rešenje i adekvatnu terapiju. Istovremeno pacijent se neće ekonomski iscrpljivati , tj. neće ići na nepotrebne preglede radi pregleda već ciljano uz razmatranje svih neophodnih specijalističkih grana. Pacijenta vodi specijalista čija je bolest vodeća, te on i brine o njemu.

 

U Interviti se interdisciplinarni tim sastaje dva puta nedeljno, razmatra i rešava složene pacijente i pacijenti su prepoznali njegov značaj i efikasnost: što znači, za manje ekonomske izdatke dobije se kvalitetnija usluga.

Intervitin tim – najbolji kardiolozi Novi Sad

Test opterećenja, kao i ostale preglede i lečenja iz oblasti kardiologije u našoj ordinaciji obavljaju tri lekara, najbolji kardiolozi u Novom Sadu sa višegodišnjim iskustvom – Doc. dr sc. med. Dragoslava Šaponja, dr Danka Šutilović i kardiolog i aritmolog dr Zoran Čanković.

Doc. Dr sc. med. Dragoslava Šaponja

Dr Šaponja je rukovodilac ordinacije Intervita i načelnik odeljenja za srčane mane u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

 

Rođena je 6. januara 1966. godine u Zrenjaninu. Medicinski fakultet u Novom Sadu upisala je školske 1984/85, a diplomirala 1990. godine sa prosečnom ocenom 9.06.

 

Specijalistički ispit iz Interne medicine položila je 1997. godine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, a magistarski rad iz Kardiologije pod nazivom “HEMODINAMIČKI PARAMETRI U TOKU MIOKARDITISA” odbranila 1997. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

 

Subspecijalistički ispit iz Kardiologije je položila 2002. Doktorsku tezu pod nazivom “Dijagnostički značaj primene ultrazvuka karotidnih arterija u poremećenoj funkciji sinusnog čvora”, odbranila  je 2010. Godine.

 

Uža oblast joj je preventivna kardiologija, neinvazivna kardiološka dijagnostika – ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova, ehokardiografija.

 

Do sada je kao autor ili koautor objavila u zemlji i inostranstvu 200 naučnih i stručnih radova. Autor je poglavlja knjige “Vaše srce i krvni sudovi”, Zavod za izdavačku delatnost Beograd 1994. god. Autor je stručne knjige SINKOPE 2007 godine. Saradnik je u knjizi “Poremećaji ritma srca”.

 

Do sada je bila učesnik u 4 naučna projekta.

 

Od 2014. se bavi dominantno antiaging medicinom, odnosno preventivnom medicinom , te je svoju dalju edukaciju usmerila prema navedenim oblastima.

 

Od 2014. godine je stručni savetnik Centra za preventivnu medicinu i hrono ishranu dr Gifing u Novom Sadu. U više navrata organizovala je kontinurane medicinske edukacije u okviru Srpskog lekarskog društva, Društva lekara Vojvodine i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

 

Trenutno radi u Institutu za Kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici kao načelnik odeljenja za srčane mane.

 

Član je Srpskog lekarskog društva, Društva lekara Vojvodine-kardiološka sekcija,Kardiološke sekcije Srbije, Uduženja kardiologa Srbije, Evropskog kardiološkog društva i Mediteranske kardiohirurške asocijacije.

 

Test opterećenja u Interviti Novi Sad se obavlja na najsavremenijim aparatima i u prisustvu najboljih internista kardiologa i aritmologa u Srbiji i regionu. Proverite zašto nam je poverenje do sada ukazalo više od 10 hiljada zadovoljnih pacijenata.