Radno Vreme

Ponedeljak - Petak
9:00 - 20:00
Subota
9:00 - 15:00

Gde se nalazimo?

Bulevar Evrope 23
(ugao Bulevara Evrope i Romanijske)
I sprat/galerija 21000 Novi Sad Srbija

Šta je EKG (Elektrokardiogram)?

EKG

Elektrokardiogram (EKG) je grafički zapis električne aktivnosti srca.  Elektrokardiografija je brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se registruje električna aktivnost srca, a uređaj koji pravi grafički  zapis zove se elektrokardiograf. Ovom metodom mogu se otkriti različita oboljenja srca. Snimanje traje nekoliko minuta i rezultat je dostupan  odmah.

Pregled kardiologa često podrazumeva EKG snimanje kao rutisnki proces. Pored EKG-a, ovaj pregled podrazumeva i ultrazvuk srca, a ukoliko je neophodno i test opterećenja Novi Sad, holter pritiska Novi Sad ili kontinuirano praćenje aktivnosti srca tokom 24 sata – holter EKG.

Sve ove dijagnostičke testove je moguće uraditi u ordinaciji Intervita. Cena EKG srca u našoj ordinaciji iznosi 1000 dinara, a cene ostalih specijalističkih pregleda i dijagnostičkih testova pogledajte na stranici cenovnik.

Sve o kardiološkom pregledu – dijagnostici, planu lečenja i prevenciji pogledajte na stranici privatni kardiolog Novi Sad.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

  • U cilju otkrivanja poremećaja srčanog ritma i sprovođenja (aritmije), prisustva pejsmejkera.
  • U cilju postavljanja dijagnoze srčanog udara ili otkrivanja znakova prethodnog srčanog udara.
  • Predstavlja rutinski postupak na sistematskim pregledima ili na pregledu lekara opšte prakse.

KAKO SE IZVODI?

  • EKG može biti snimljen u lekarskoj ordinaciji, bolnici ili u kućnoj poseti.
  • Tokom snimanja ležaćete na krevetu. Zdravstveni radnik će Vam  postaviti elektrode na grudni koš, krajeve nogu i ruku. Elektrode  registruju električnu aktivnost srca koja se beleži u vidu talasa na  monitoru ili na EKG papiru. Tokom snimanja nemojte se pomerati niti  pričati, zato što pokreti mogu uticati na kvalitet i tačnost EKG zapisa.