Radno Vreme

Ponedeljak - Petak
9:00 - 20:00
Subota
9:00 - 15:00

Gde se nalazimo?

Bulevar Evrope 23
(ugao Bulevara Evrope i Romanijske)
I sprat/galerija 21000 Novi Sad Srbija

Šta je pregled Gastroenterologa?

Gastroenterologija

Doktor specijalista interne medicine, gastroenterolog obavlja  klinički pregled pacijenta. Pregled počinje razgovorom sa pacijentom  (uzimanjem anamneze) i pregledom trbuha. Traje u proseku 20-30 minuta, a  po potrebi i duže. Pregled je potpuno bezbolan i nije potrebna posebna  priprema.

ŠTA PREGLED OBUHVATA?

 • anamnezu – razgovor sa pacijentom o sadašnjim tegobama, drugim  oboljenjima (ukoliko ih ima), prethodnim operacijama i bolničkim  lečenjima, bolestima u porodici itd…
 • uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji).
 • fizikalni pregled (inspekciju-posmatranje, palpaciju-opipavanje,  auskultaciju-slušanje, merenje tenzije).  Auskultacija-slušanje rada srca, pluća, rada creva i krvnih sudova u  trbuhu obavlja se uz pomoć instrumenta koji se zove stetoskop. Palpacija  je jedan od najznačajnijih delova pregleda interniste gastroenterologa,  jer predstavlja način na koji se može postaviti sumnja na postojanje  različitih bolesti creva.
 • savet i preporuku za dalje lečenje  (ukoliko postoji potreba) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici (ultrazvuk, rentgensko ili skenersko snimanje, gastroskopiju,  kolonoskopiju….).

Palpacija  je jedan od najznačajnijih delova pregleda interniste gastroenterologa,  jer predstavlja način na koji se može postaviti sumnja na postojanje  različitih bolesti creva.

Ukoliko imate neku od sledećih tegoba može postojati potreba da obavite pregled kod interniste gastroenterologa:

 • bol ili nelagodnost u trbuhu (bol u stomaku)
 • Nadutost u predelu stomaka
 • otežano gutanje, mučninu, povraćanjeproliv, zatvor (opstipacija)
 • gubitak apetita
 • gubitak u težini

ŠTA JE DIGITOREKTALNI PREGLED (REKTALNI TUŠE)?

Digitorektalni pregled (rektalni tuše) je pregled koji se koristi u  cilju otkrivanja problema koji se javljaju na organima smeštenim u  donjem delu trbuha ili maloj karlici. Ovo je jednostavan pregled, od  opreme su potrebne plastične, nesterilne rukavice, vazelin, malo dobre  volje i iskustvo lekara. Pregled se može vršiti u koleno – lakatnom  položaju pacijenta ili u bočnom položaju sa visoko, ka grudnom košu  podignutim kolenima, koji je pacijentu ugodniji i lekaru pogodniji za  obavljanje pregleda. Ovim pregledom se mogu otkriti tumori i promene na  završnom delu debelog creva, kao i promene na prostati kod muškaraca.  Pregled je najčešće neprijatan, može biti i bolan i traje nekoliko  minuta. Pregled se obavlja tako što doktor nežno postavlja prst koji je  zaštićen gumenom rukavicom i prekriven lubrikantom (vazelinom najčešće) u  završni deo debelog creva-rektum. Drugom rukom doktor može opipavati  donji deo trbuha u cilju otkrivanja različitih problema. Pacijentima  koji imaju hemoroide ili oštećenu kožu i sluznicu završnog dela debelog  creva (analne fisure) ovaj pregled može biti više bolan.

ZAŠTO SE RADI?

 • U cilju otkrivanja uzroka sledećih smetnji: krvarenja iz završnog  dela debelog creva (sveža krv u stolici), bol u nivou donjeg dela  stomaka ili male karlice, promene u karakteru mokrenja, promene u načinu  pražnjenja stolice (proliv, zatvor, nevoljno pražnjenje…). Ovim  pregledom može se uzeti uzorak stolice u cilju testiranja prisustva  krvi.
 • U cilju otkrivanja hemoroida ili tumora završnog dela  debelog creva. Nakon ovog pregleda lekar Vam može predložiti  kolonoskopiju.
 • U cilju otkrivanja uvećane prostate ili promena na  prostati tvrđe konzistencije. Ovaj pregled se može raditi u sklopu  rutinskog pregleda ili u cilju ispitivanja uzroka smetnji sa mokrenjem.

PRIPREMA:

Ukoliko imate hemoroide potrebno je da obavestite doktora pre pregleda. Doktor će se potruditi da nežno obavi pregled i da ne ošteti hemoroide.