Radno Vreme

Ponedeljak - Petak
9:00 - 20:00
Subota
9:00 - 15:00

Gde se nalazimo?

Bulevar Evrope 23
(ugao Bulevara Evrope i Romanijske)
I sprat/galerija 21000 Novi Sad Srbija

Progesteron hormon – naš zaštitnik

Progesteron hormon kod žena

Progesteron je hormon koji oslobađa žuto telo u jajniku. Ima važnu ulogu u menstrualnom ciklusu i u održavanju ranih faza trudnoće. Pored njegove izuzetno velike reproduktivne uloge, postoje i drugi telesni ciklusi i simptomi koje on diktira.

 

Progesteron reguliše i aktivnost estrogena, utiče na zdrav san i raspoloženje, izgradnju kostiju, i ima mnoge druge uloge.

 

Menopauza je životna faza kada se posebna pažnja obraća na nivo progesterona u organizmu, a posebno na njegov odnos sa estrogenom. Više o neravnoteži ovog hormona u organizmu i posledicama, u nastavku teksta.

Šta je progesteron i koja je njegova uloga?

Progesteron pripada grupi steroidnih hormona koji se nazivaju „progestogeni”.

 

Period ovulacije (otprilike 14. dan menstrualnog ciklusa) je momenat u kom dolazi do oslobađanja progesterone u telo. U manjoj meri se tada oslobađa i estradiol.

 

U slučaju da je došlo do začeća, progesteron će pripremiti telo za trudnoću. Ako jajna ćelija nije oplođena, žuto telo se raspada, proizvodnja progesterona opada i počinje novi menstrualni ciklus.

 

Ako je nastupilo začeće progesteron stimuliše rast krvnih sudova koji snabdevaju sluznicu materice (endometrijum) i stimuliše žlezde u endometrijumu da luče hranljive materije koje neguju rani embrion.

 

Progesteron zatim priprema sluznicu materice da omogući implantaciju oplođenog jajeta i pomaže u održavanju endometrijuma tokom trudnoće. Tokom trudnoće, progesteron igra važnu ulogu u razvoju fetusa (stimuliše rast tkiva dojke majke; sprečava laktaciju; jača mišiće zida karlice u pripremi za porođaj). Nivo progesterona u telu stalno raste tokom trudnoće sve dok se ne pojavi porođaj i beba se rodi.

 

Žuto telo je primarni iglavni proizvođač progesterona. Međutim, u manjim količinama, proizvode ga i sami jajnici, nadbubrežne žlezde i, tokom trudnoće, placenta.

Progesteron vrednosti povišene - Šta se dešava ako imam previše progesterona?

Visok nivo progesterona je povezan sa stanjem kongenitalne hiperplazije nadbubrežne žlezde. Međutim, visoki nivoi progesterona su posledica, a ne uzrok ovog stanja.

Progesteron, sam ili u kombinaciji sa estrogenom, žene uzimaju kao oralni kontraceptiv („pilula“). ‘Pilula’ deluje tako što sprečava ovulaciju, kao i zgušnjava sluz grlića materice, što je čini efikasnom u sprečavanju trudnoće.

Progesteron se koristi u hormonskoj terapiji za ublažavanje simptoma menopauze kod žena.

Manjak progesterona u telu

Manjak progesterona u telu najčešće ostaje neotkriven, jer su simptomi ovog stanja postali “nešto što se podrazumeva”. To su pre svega brojni simptomi u PMS-u poput:

  • bolova, grčevia u stomaku,
  • otoci,
  • nadimanje,
  • migrene,
  • česte prehlade, herpesi,
  • loše raspoloženje, nervoza i drugo.

Nedostatak progesterona vodi ka poremećaju spavanja, proređivanju kose, usporenju metabolizma i nagomilavanju masti.

Stvar se dodatno komplikuje ukoliko je reč o trudnoći, kada bi manjak ovog hormona mogao izazvati pobačaj ili prevremeni porođaj.

U menopauzi, posebno je važan odnos progesterona i estrogena. Kad je taj odnos nizak (P/E), povećava se uticaj ionako snažnog hormona estradiola i time se javlja rizik za kancera dojke, javljaju se jaka i/ili duga menstrualna krvarenja, povećava se rizik od kancera endometrijuma i sterilitet, često se javlja nesanica, oticanje kapaka, nadimanje u stomaku i drugo.

Kad je odnos između progesterona i estrogena visok, smanjuje se seksualna želja, javlja se depresija, zamor, veći je faktor rizika za insulinsku rezistenciju i dijabetes.

Progesteron je važan šraf u funkcionisanju našeg tela. Ukoliko prepoznajete simptome poremećaja hormona, javite nam se. Endokrinolog u Interviti ne radi sam, već je podržan od strane lekara drugih specijalnosti, kako bismo vam pružili individualan pristup u otkrivanju uzroka problema, te konačnom i trajnom izlečenju.